Ameriški in afganistanski vojaki so se ob napadu pogumno borili, je sporočil Nato. Foto: Reuters
Ameriški in afganistanski vojaki so se ob napadu pogumno borili, je sporočil Nato. Foto: Reuters
Afganistan
Letos je v spopadih v Afgansitanu padlo 387 tudij vojakov (vir: icasualties.org). Foto: Reuters

Napad na oporišče mednarodnih sil Isafa se je zgodil v provinci Nuristan, vojaki Isafa pa so v sodelovanju z afganistanskimi vojaki kljub žrtvam uspeli poraziti napadalce. Odgovornost za napad so prevzeli talibanski uporniki, poveljstvo Nata v Kabulu pa je sporočilo, da so napad na mednarodne in afgansitanske sile v soboto izvedle plemenske milice iz mošeje v bližnji vasi.

Nepotrjene novice o ugrabljenih policistih
Predstavnik talibanov Zabihullah Mijahid se je poleg napada pohvalil še z zajetjem okoli 35 afganistanskih policistov, o usodi katerih naj bi odločal talibanski svet. Tamkajšnji policijski načelnik je potrdil, da so izgubili stik z 19 policisti, guverner province pa je to zanikal.

Talibani se preusmerjajo na vzhod Afganistana
Ameriške sile so v provinci doživele podoben napad julija lani, ko je umrlo devet ameriških vojakov. Zaradi goratega terena uporniki lažje pripravljajo zasede in napadajo vojake, vojska pa težje dostopa do oddaljenih območij. Na vzhodu Afganistana se v zadnjem času nasilje povečuje, saj so se talibanski uporniki tja preusmerili s severa države, njihova moč pa se vse bolj krepi. Za območje so značilni tudi medplemenski boji.

Nova strategija usmerjena v urbana naselja
Ameriške sile so že napovedale umik iz province, kar je v skladu z novo strategijo poveljnika mednarodnih sil, generala Stanleyja McChrystala, ki je napovedal, da se bo delovanje osredotočilo na varovanje bolj urbanih predelov Afganistana in zmanjšanje vpliva upornikov. McChrystal, ki poveljuje okoli 100.000 vojakom, od tega sta dve tretjini Američanov, je opozoril, da bo potreboval še več vojakov, saj bodo v nasprotnem primeru zavezniki vojno v Afgansitanu verjetno izgubili.