Preiskava o dogodku še poteka, v njej pa sodelujejo mehiške in ameriške oblasti. Foto: Reuters
Preiskava o dogodku še poteka, v njej pa sodelujejo mehiške in ameriške oblasti. Foto: Reuters

Dvojico so neznanci napadli v bližini mesteca San Luis Potosi, ko sta bila na službeni poti. Eden izmed njiju je zaradi poškodb umrl na kraju nesreče, stanje drugega, ki so ga ustrelili v roko in nogo, pa je stabilno. Preiskava o dogodku še poteka, v njem pa tesno sodelujejo ameriške in mehiške oblasti.

BBC-jev dopisnik iz Mehike Julian Miglierini je povedal, da so deli ceste 57, kjer se je zgodil napad, zelo nevarni, a da za zdaj še ni jasno, ali so carinika napadli zato, ker delata za ameriško vlado, ali pa je incident povezan z mamili.

Napolitano: To je napad na vse uslužbence ZDA
Ameriška ministrica za notranje zadeve Janet Napolitano se je na novico odzvala z "globoko žalostjo". "Naj bo jasno, kakršno koli nasilje proti carinikom ali drugim ameriškim uradnikom je napad na tiste, ki služijo našemu narodu in pri tem tvegajo svoje življenje za našo varnost," je povedala Napolitanova in dodala, da so ZDA zavezane k sodelovanju z mehiškimi oblastmi pri boju proti nasilju.

V nasilju, povezanem z mamili, že 34.600 mrtvih
Mehiko že dalj časa pretresajo smrtonosni obračuni med mamilarskimi karteli, zadnje čase skoraj ne mine dan, da ne bi poročali o kakšni smrtni žrtvi. V nasilju, povezanem z mamili, je od decembra 2006, ko se je začela ostra vojna mehiških oblasti proti mamilarskim kartelom, umrlo že več kot 34.600 ljudi.

V ponedeljkovih napadih na avtobuse, osebna vozila in javne stavbe v poslovnem predelu Monterreyja je bilo ubitih 18 ljudi.