Tajska vojska je državni udar izvedla, ko je bil premier Šinavatra v New Yorku. Foto: EPA
Tajska vojska je državni udar izvedla, ko je bil premier Šinavatra v New Yorku. Foto: EPA
Surajuda Čulanonta
Zaradi izkušenj naj bi bil po mnenju tajske vojske Surajuda Čulanonta najbolj primeren za novega premierja. Foto: EPA

Tajski državni radio je poročal, da naj bi vojska Surajudo uradno imenovala v nedeljo, ko bo začela veljati tudi nova ustava. Vodja udara general Sonti Bunjaratglin je zagotovil, da bo imela nova vlada proste roke pri delovanju in ne bo pod nadzorom vojske, ki bo samo orodje vlade pri zagotavljanju miru.

Sonti je dejal, da se je vojska za udar odločila tri dni pred njim, saj naj bi na sto tisoče privržencev in nasprotnikov zdaj odstavljenega premierja Taksina Šinavatre načrtovalo pohod v prestolnico Bangkok, kjer bi po mnenju vojske lahko nastali krvavi spopadi. Vladi bi bil to izgovor za razglasitev izrednih razmer, kar bi privedlo do spopadov po vsej državi.

Za Šinavatro, ki zdaj živi z družino v izgnanstvu v Londonu, na Tajskem pa ga čaka več obtožb zaradi korupcije, po Sontijevih besedah ni dobro, da se kmalu vrne v domovino, saj razmere še niso stabilne. V primeru vrnitve bi bili veliki protesti proti njemu, meni Sonti.

ZDA ustavile pomoč
Zaradi udara so ZDA Tajski ustavile za 24 milijonov dolarjev pomoči, v kar sodi predvsem vojaška pomoč. To pomeni, da so ustavile pomoč pri prodaji orožja in urjenju tajskih vojakov. Hkrati je Washington pozval k hitri obnovi demokracije in izvedbi predčasnih volitev. ZDA bodo sicer še naprej zagotavljale pomoč za zdravstvene programe.