Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osumljenec, poimenovan zgolj kot Alaa M., je obtožen, da je v zaporu, ki ga je v mestu Homs vodila sirska obveščevalna služba, leta 2011 "mučil pripornika v najmanj dveh primerih".

Poklicali so ga na pomoč moškemu, ki je po prijetju zaradi sodelovanja v protestu doživel epileptični napad. Osumljenec je nato glede na izjavo tožilstva moškega začel pretepati s plastično cevjo in ga brcati.

Naslednji dan naj bi skupaj s še enim zdravnikom še nadalje pretepala žrtev. Ta je pozneje umrla, čeprav vzrok smrti ni povsem jasen.

Alaa M. je Sirijo zapustil sredi leta 2015 in se preselil v Nemčijo, kjer je delal kot zdravnik.

Sirska katastrofa

V sirski državljanski vojni, ki se je začela z brutalnim zatrtjem protivladnih protestov, je umrlo več kot 380.000 ljudi, skoraj polovica prebivalcev je zapustila domove. Po oceni organizacije Sirski observatorij za človekove pravice je najmanj 100.000 ljudi umrlo zaradi mučenja ali grozljivih razmer v vladnih zaporih.

Aprila se je v Nemčiji začel prvi sodni proces na svetu, povezan z mučenjem, ki ga je izvajal režim sirskega predsednika Bašarja al Asada. Dvema obtožencema sodijo v skladu z načelom univerzalne jurisdikcije, v skladu s katerim lahko tuja država preganja osumljence zločinov proti človečnosti.

Nemčija je od začetka spora v Siriji sprejela več kot 700.000 sirskih beguncev.