Petteri Orpo. Foto: EPA
Petteri Orpo. Foto: EPA

Na položaj predsednika vlade ga bo zdaj moral izvoliti parlament. Datum glasovanja še ni znan.

Stranka NCP je dogovor o oblikovanju koalicije sklenila s stranko Finci, Švedsko ljudsko stranko in krščanskimi demokrati. Skupno ima četverica strank 108 sedežev v 200-članskem parlamentu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ponosen sem na dober program in dober rezultat pogajanj. Vsa vprašanja so bila rešena," je v četrtek na novinarski konferenci dejal Orpo in naznanil, da bodo podrobnosti programa razkrite danes. Program bi sicer lahko vključeval načrte o zmanjšanju državne porabe, kar je Orpo tudi postavil v ospredje svoje volilne kampanje. Obljubil je namreč krčenje porabe za šest milijard evrov v štirih letih.

Pogajanja o oblikovanju vlade so bila vse prej kot lahka, saj so stališča stranke Finci glede priseljevanja in skepticizem do finskih podnebnih ciljev povzročili trenja tudi med desnimi strankami. "Glede nekaterih stvari se nismo strinjali in prepričan sem, da se še vedno ne strinjamo, vendar nas združuje to, da želimo na Finskem narediti red," je dodal Orpo.

Finci, nekdaj znani kot Pravi Finci, so bili del vlade že med letoma 2015 in 2017. To sodelovanje je stranko razdelilo v dva tabora, bolj zmernega in bolj skrajnega, poroča portal France24. Trenutno so v parlamentu le še pripadniki skrajnega dela. Med drugim imajo v stranki kot dolgoročni cilj izstop države iz EU-ja.

Orpo je po razkolu znotraj stranke Finci izključil sodelovanje s to stranko zaradi razlik v pogledih na človekove pravice. A na dan volitev je na vprašanje o možni koaliciji s to stranko odgovoril, da "na Finskem ni skrajno desne stranke".

Parlamentarne volitve so na Finskem potekale 2. aprila. Orpov NCP je izšel kot zmagovalec. Na drugo mesto so se uvrstili Finci voditeljice Riikke Purre, medtem ko so bili socialdemokrati (SDP) dosedanje premierke Sanne Marin tretji. Marin je kmalu zatem podala odstop svoje vlade, ki trenutno opravlja le še tekoče posle, in napovedala, da bo septembra odstopila tudi kot vodja SDP-ja.