Frederic Mitterand s francosko filmsko divo Catherine Deneuve. Foto: EPA
Frederic Mitterand s francosko filmsko divo Catherine Deneuve. Foto: EPA
Rachida Dati odhaja v Bruselj. Foto: EPA
Sarkozy je opravil kadrovske menjave. Foto: EPA

Odločitev francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, da vodenje kulturnega ministrstva zaupa Mitterrandu, mnogi označujejo kot zelo simbolično. Sarkozy, sicer zelo desno usmerjen, je znan po svojem lovu na znane osebnosti z levice. Cilj njegove mavrične vlade, kot ji mnogi pravijo zaradi zelo raznolikega članstva, na prvem mestu tu velja omeniti "levega" zunanjega ministra Bernarda Kouchnerja, je že od začetka šibitev levice. In menjavo na kulturnem ministrstvu sredi mandata označujejo kot največji korak, kako se Sarkozy lahko približa idealu nekdanjega socialističnega predsednika.

Sarkozy kadruje
Sarkozy je sicer danes imenoval tudi novega notranjega in pravosodnega ministra. Notranje ministrstvo bo vodil Brice Hortefeux, Michele Alliot-Marie dozdajšnja notranja ministrica pa bo zdaj vodila pravosodno ministrstvo, od katerega se poslavlja najbolj obrekovana pravosodna ministrica Rachida Dati, ki odhaja za evropsko poslanko. Sarkozy se je odločil za njeno menjavo zaradi nezadovoljstva z njenim delom, pa tudi njenim zasebnim življenjem, ki je poželo preveč pozornosti javnosti.
61-letni Frédéric Mitterrand, ki se je podpisal pod več knjig in filmov, bi lahko na neki način tudi pripomogel k zadnjim Sarkozyjevim prizadevanjem, da bi porušil podobo prvega malomeščanskega predsednika, ki mu je tek ljubši od umetnosti, piše Guardian. V primerjavi s skrivnostnim, v knjige zatopljenim Mitterrandom je Sarkozy bolj znan po svojem navdušenju nad ameriškimi trilerji na DVD-jih. Njegova podoba se je začela izboljševati s poroko z znano manekenko Carlo Bruni, ki prihaja iz bogate družine, kjer je bila kultura od nekdaj na visokem mestu prioritet. In tako zdaj Sarkozy gosti režiserje in večere preživlja v gledališču.

In kdo je novi kulturni minister? Njegov oče je bil brat francoskega predsednika, kot nekdanji učitelj in predan filmofil pa je Mitterrand deloval v svetu kinematografov, dokler se ni v 80. letih podal v voditeljske, producentske in direktorske vode. Kot znan aktivist za pravice gejev je imel tudi svojo pogovorno oddajo na prvem gejevskem kanalu v Franciji, Pink TV. Čeprav od nekdaj tesno povezan s stricem, pa se ni nikoli priključil socialistični stranki, leta 1995 pa je v tekmi za predsednika nato podprl Jacquesa Chiraca. Nazadnje je deloval kot vodja francoske kulturne akademije v Rimu, novega izziva pa se zelo veseli, saj vodenje kulturnega ministrstva pojmuje kot "zelo vznemirljivo nalogo in hkrati tudi kot veliko čast". Ko so ga pobarali, ali sebe še vedno pojmuje za levičarja, je dejal: "Ko Francois Mitterrand ni želel odgovoriti na vprašanje, pač ni želel. Sam sem isti."

Ena prvih nalog, s katero se bo moral spopasti, je oblikovanje zakonskega okvirja za boj proti nezakonitemu nalaganju vsebin s spleta. Kot je znano, je želel Sarkozy uvesti sistem, po katerem bi uporabnike dvakrat opozorili, ko bi jih ujeli pri nezakonitem nalaganju, potem pa bi jih odklopili s spleta. Drug trd oreh bo tudi težavno urejanje področja medijev, kjer so Sarkozyja že večkrat obtožili, da želi poostriti nadzor nad državno televizijo in "ukrotiti" medije, ki mu niso naklonjeni.