Posledice napada v Černigovu. Foto: Reuters
Posledice napada v Černigovu. Foto: Reuters

Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je med sedmimi smrtnimi žrtvami tudi šestletni otrok. Med ranjenimi so tudi otroci in policisti, je poročal BBC, ki se sklicuje na ukrajinsko notranje ministrstvo.

Predsednik Zelenski je na Telegramu zapisal, da je raketa padla na središče mesta, kjer sta univerza in gledališče. "Navadna sobota, ki jo je Rusija spremenila v dan bolečine in izgube. Bili so mrtvi in ranjeni," je Zelenski zapisal v sporočilu, ki ga je pospremil s kratkim videoposnetkom. Ta prikazuje razbitine na pločniku v mestu in ruševine okoli velike zgradbe, okoli nje pa parkirane avtomobile, ki so bili delno uničeni.

Glede na objavljene posnetke v medijih je bila ena od zadetih stavb v mestu tudi tamkajšnje gledališče.

Večina žrtev je bila v vozilih ali je prečkala ceste, ko se je zgodil napad, je povedal notranji minister Igor Klimenko. Veliko ljudi se je v tem času tudi vračalo iz cerkve ob prazniku Gospodovega spremenjenja, ki ga danes zaznamujejo pravoslavci, matere pa so bile na sprehodu z otroki v bližnjem parku, je dodal.

Po besedah guvernerja regije Černigov Vjačeslava Čausa prve ugotovitve kažejo, da je mesto zadela balistična raketa.

Raketa je zadela središče mesta. Foto: Reuters
Raketa je zadela središče mesta. Foto: Reuters

Združeni narodi so obsodili "gnusen" napad na Černigov. Koordinatorica ZN-a za humanitarno pomoč v Ukrajini Denise Brown je ob tem pozvala Moskvo, naj preneha napade na "naseljena območja, ki povzročajo smrt, ogromno uničenje in naraščajoče humanitarne potrebe", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vršilec dolžnosti župana mesta Oleksandr Lomako je na Telegramu sporočil, da bodo v mestu razglasili tridnevno žalovanje za žrtvami napada, ki se začne danes.

Černigov leži približno 150 kilometrov severno od glavnega mesta Kijev in se je od začetka ruske invazije v Ukrajini v veliki meri izognil večjim napadom, medtem ko glavnina spopadov poteka na vzhodu in jugu države.

Putin na srečanju z Gerasimovom

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v vojaškem štabu v mestu Rostov na Donu na jugu Rusije sešel z načelnikom generalštaba ruske vojske Valerijem Gerasimovom in vodil tudi sestanek z več visokimi poveljniki ruskih oboroženih sil v Ukrajini.

"Vladimir Putin je obiskal sedež posebne vojaške operativne skupine v Rostovu na Donu," so sporočili iz Kremlja. "Predsednik države je prisluhnil poročilom načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil Valerija Gerasimova, poveljnikov in drugih visokih častnikov," so še dodali.

V izjavi niso navedli podrobnosti o tem, kdaj je srečanje potekalo. Ruski državni mediji so sicer objavili posnetke, ki kažejo, da je bilo to ponoči. Tiskovna agencija RIA Novosti je objavila videoposnetek, na katerem Putin v temi stopi iz džipa, Gerasimov pa ga pozdravi s stiskom roke.

Putin sicer redko potuje na območja, blizu katerih poteka ruska ofenziva v Ukrajini.

Rostov na Donu – mesto na jugu Rusije blizu meje z Ukrajino – je postalo operativno središče ruskih oboroženih sil v Ukrajini. Junija je bilo tudi prizorišče oboroženega upora plačancev skupine Wagner, ki so za kratek čas zavzeli vojaški štab v Rostovu, nato pa upor ustavili. Gerasimov, ki ga je vodja skupine Jevgenij Prigožin želel odstaviti, se je od takrat redko pojavljal v javnosti.

Gerasimov je od januarja letos poveljnik ruskih sil v Ukrajini. Foto: EPA
Gerasimov je od januarja letos poveljnik ruskih sil v Ukrajini. Foto: EPA

Ruska vojska naj bi preprečila ukrajinski napad

Ruska vojska je medtem poročala o uspehih proti ukrajinskim silam. "Eliminirala" naj bi 150 ukrajinskih vojakov, ki so skušali prečkati reko Dneper ter priti na levi breg in območje pod rusko zasedbo. To je sporočila dan po tistem, ko je Moskva priznala, da okoli reke delujejo "sabotažne" skupine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska je sporočila tudi, da je preprečila napad z brezpilotnim letalnikom na Moskvo in okoliško regijo, ki naj bi ga izvedel Kijev. Kot so dodali, je zračna obramba zaznala brezpilotno letalo, ki je nato strmoglavilo na "zapuščenem območju blizu vasi Putilkovo", pri čemer ni povzročilo škode, poroča AFP.

Vojska je poročala tudi o napadu z brezpilotnim letalnikom na vojaško letališče v regiji Novgorod na severozahodu Rusije, daleč stran od meje z Ukrajino. "Danes okoli 10. ure zjutraj po moskovskem času je kijevski režim izvedel teroristični napad z brezpilotnim letalom, podobnim helikopterju, na vojaško letališče v regiji Novgorod," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Letalnik naj bi bil sestreljen z "lažjim orožjem".

Po napadu je na letališču izbruhnil požar, ki so ga gasilci hitro pogasili, je še sporočilo ministrstvo in dodalo, da pri tem ni bil nihče ranjen. Informacij o obsegu škode ni bilo mogoče neodvisno preveriti, poroča nemška tiskovna agencija DPA in dodaja, da se v Kijevu na ta poročila uradno niso odzvali.

V zadnjem času se je zgodilo več napadov z brezpilotnimi letalniki na rusko ozemlje, tudi zelo oddaljeno od mejnega območja z Ukrajino, ki je spomladi sprožila protiofenzivo za ponovno zavzetje svojih ozemelj iz ruskih rok.

Kijev odbil ruski napad z brezpilotnimi letalniki

Ukrajinska zračna obramba pa je ponoči odbila ruski napad in sestrelila 15 brezpilotnih letalnikov, so sporočile ukrajinske sile, medtem ko predsednik Zelenski vidi določen napredek pri zahodnih varnostnih jamstvih za Ukrajino.

"Ruske sile so napadle s severa z brezpilotnimi letalniki šahed-136/131 iranske izdelave. Skupno je bilo iz regije Kursk izstreljenih 17 brezpilotnih letalnikov, 15 smo jih sestrelili," so ukrajinske sile sporočile na Telegramu.

Ob tem niso sporočili, kaj se je zgodilo s preostalima dvema brezpilotnima letalnikoma, dodali pa so, da je bila zračna obramba aktivirana v severnem, zahodnem in osrednjem delu države.

V zadnjem času sta tako Rusija kot Ukrajina okrepili napade z brezpilotnimi letalniki. Ruske sile obstreljujejo predvsem ukrajinsko infrastrukturo na jugu države, povezano z izvozom žita, potem ko je Moskva julija odstopila od podaljšanja dogovora o izvozu žita prek Črnega morja. Ukrajinske sile pa so večkrat usmerile napade z brezpilotnimi letalniki na rusko glavno mesto.

Ukrajinska vojska še naprej izvaja protiofenzivo na vzhodu in jugu države. Foto: Reuters
Ukrajinska vojska še naprej izvaja protiofenzivo na vzhodu in jugu države. Foto: Reuters

Napori za začetek mirovnih pogajanj

Zelenski je v petek v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da vidi določen napredek pri zahodnih varnostnih jamstvih za Ukrajino.

Dejal je, da se je 18 držav pridružilo izjavi skupine sedmih vodilnih industrijskih držav G7 o varnostnih jamstvih, podrobnosti pa ni navedel. Vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je ob tem na kanalu Telegram sporočil, da pogovori o tem potekajo z ZDA in Združenim kraljestvom.

Tako Zelenski kot Jermak sta v petek poudarila, da se številni diplomati z vsega sveta trudijo, da bi se začela mirovna pogajanja. Ukrajina njihov začetek sicer pogojuje s popolnim umikom ruskih vojakov, kar pa Rusija odločno zavrača.

Zelenski na obisku na Švedskem

Zelenski je danes nenapovedano obiskal Švedsko. Na družbenih omrežjih je zapisal, da je skupaj z ženo Oleno prispel v skandinavsko državo na pogovore z vlado, političnimi strankami in švedsko kraljevo družino.

"Z Oleno sva prispela na Švedsko. Zahvaljujem se vsem Švedom, ki podpirajo Ukrajino," je Zelenski zapisal na družbenih omrežjih. Povedal je, da se bo s švedskimi političnimi predstavniki pogovarjal o "partnerstvu, obrambnem sodelovanju, vključevanju v EU in skupni evroatlantski varnosti".

Obisk ukrajinskega predsednika na Švedskem poteka skoraj leto in pol po začetku ruske invazije v Ukrajini in v času, ko se Švedska trudi, da bi se uspešno pridružila Natu ter s tem sledila sosednji Finski, ki se je zavezništvu priključila julija.

Ob tem je prejšnji mesec na vrhu Nata v Vilni turški predsednik Recep Tayyip Erdogan oznanil, da bo Turčija opustila svoje nasprotovanje vstopu Švedske v Nato in s tem prižgala zeleno luč pristopnim prizadevanjem Stockholma. Oblasti v Moskvi tej potezi Švedske nasprotujejo in menijo, da bi skandinavska država z vstopom v Nato ogrozila varnost Rusije.

V ruskem napadu na Černigov ubitih sedem ljudi, več kot 100 je ranjenih