Magnickega so pokopali novembra leta 2009. Foto: Reuters
Magnickega so pokopali novembra leta 2009. Foto: Reuters

Sojenje mrtvemu človeku je v sodobni Rusiji skoraj brez primere in je sprožilo ugibanja, da so se sodne oblasti zanj odločile prav zaradi zgražanja, ki ga je povzročila smrt Magnickega.

Magnicki je preiskoval korupcijo ruskih oblastnikov, potem ko so iz države pregnali finančnika Williama Browderja, ki naj bi mu pokradli milijone dolarjev.

Ruski odvetnik je uradnike notranjega ministrstva obtožil organiziranja davčne prevare v vrednosti 235 ameriških dolarjev, nakar so njega obtožili prav kaznivih dejanj, za katere je trdil, da jih je razkril.

Že pred začetkom sojenja so ga poslali v pripor, kjer je manj kot leto dni pozneje v starosti 37 let in še pred začetkom sojenja umrl zaradi nezdravljene bolezni.

"Milo za drago"
Poleg njega je sodišče danes odločilo še, da je davčne utaje kriv tudi njegov nekdanji šef iz investicijskega sklada Hermitage Capital, v ZDA rojeni britanski državljan William Browder. V odsotnosti so ga obsodili na devet let v zaporniški koloniji.

Prav Browder je po smrti Magnickega v ZDA sprožil pritisk na kongresnike in ti so decembra lani sprejeli zakon, ki administraciji nalaga, naj v zvezi s primerom ukrepa.

Ameriško finančno ministrstvo je nato aprila letos objavilo seznam 18 oseb, proti katerim so zaradi kršitev človekovih pravic v Rusiji uvedli sankcije. Te zajemajo prepoved potovanj v ZDA in zamrznitev premoženja.

Rusija je odgovorila s podobnim seznamom, na katerem je 18 Američanov, med drugim povezanih s kršitvami človekovih pravic v zaporu Guantanamo.