Tri smrtne žrtve so potrdili v petek, sedem v soboto. Foto: Reuters
Tri smrtne žrtve so potrdili v petek, sedem v soboto. Foto: Reuters

Eksplodiralo je na črpalki podjetja Applegreen v vasi Creeslough na severu Irske. Policija je sporočila, da so v eksploziji umrli štirje moški, tri ženske, najstnica, najstnik in majhen otrok, poroča BBC.

V bolnišnici se zdravi osem ljudi, eden med njimi je v kritičnem stanju. Enega med ranjenci so s helikopterjem prepeljali v Dublin, navaja irska radiotelevizija RTE.

Eksplozija je razdejala črpalko, razbila več vozil in poškodovala del sosednje stanovanjske zgradbe.

Na območju so številne irske, severnoirske in britanske reševalne ekipe, ki iščejo ponesrečence in odstranjujejo posledice. Pri iskanju ponesrečencev si pomagajo tudi z lavinskimi psi.

Vzrok eksplozije še ni znan. Policija je sporočila, da njihove dosedanje informacije kažejo na "tragično nesrečo".

Premier Martin: Neopisljiva tragedija

Irski premier Michael Martin je eksplozijo označil za "neopisljivo tragedijo" in dejal, da je v šoku "celoten narod", poroča BBC. Lokalna Katoliška cerkev je v soboto zjutraj darovala mašo za večinsko katoliške prebivalce kraja. Duhovnik John Joe Duffy je dejal, da je skupnost "zadel cunami žalosti".

Irski premier Martin se je v govoru še posebej zahvalil reševalcem in gasilcem iz Severne Irske. "To si bomo dolgo zapomnili. Solidarnost in ta občutek močne skupnosti med bistvenimi službami," je dejal. Creeslough s približno 400 prebivalci je okoli 50 kilometrov oddaljen od meje s Severno Irsko.