Čeprav je večina izmed 70 milijonov prebivalcev muslimanov, mnogi naglavne rute dojemajo kot simbol političnega islama. Foto: EPA
Čeprav je večina izmed 70 milijonov prebivalcev muslimanov, mnogi naglavne rute dojemajo kot simbol političnega islama. Foto: EPA

Sodniki so prepričani, da bi drugačna odločitev kršila načelo sekularne države, predstavniki vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) pa so sodnike opozorili, da so prestopili svoja pooblastila in s tem tudi kršili ustavo. AKP trdi, da je imelo ustavno sodišče pravico le pregledati zakon, ki ga je februarja sprejel parlament, ne pa tudi razpravljati in odločati o njegovi vsebini.

Rute kot znak političnega islama?
"Odločitev sodnikov je neposredno vmešavanje v pooblastila parlamenta, zato gre za kršitev načela o delitvi oblasti," je dejal namestnik strankarskega predsednika Dengir Mir Mehmet.

Razsodba sodnikov je razjezila tudi več sto ljudi, večinoma žensk z rutami na glavi, ki so v več mestih organizirale proteste. Vlada trdi, da je odločitev o nošnji naglavnih rut osebna pravica deklet, njihova prepoved pa bi mnogim dekletom onemogočila izobraževanje.

Sledi prepoved delovanja stranke?
Odločitev sodišča bi lahko bila tudi napoved razpleta primera, s katerim bi vladajoča stranka AKP, ki ima močan islamski ton, morala biti razpuščena, njeno delovanje pa prepovedano. Če bi bila sprejeta taka odločitev, bi 71 članov stranke, vključno s premierjem Tayyipom Recepom Erdoganom in predsednikom države Abdullahom Gülom, za pet let moralo najti kakšno drugo stranko.

A. P.