V Madridu so mnogi jezni prebivalci čakali na postajah podzemne železnice. Foto: EPA
V Madridu so mnogi jezni prebivalci čakali na postajah podzemne železnice. Foto: EPA
Besni delavci so zavzeli ulice. Foto: EPA

Delavci protestirajo proti načrtovanim reformam, s katerimi skuša španska vlada državo rešiti iz globoke krize.

V Madridu so se jezni državljani v službo odpravili peš, nekateri pa so čakali na avtobusnih postajališčih in na postajah podzemne železnice. Zaradi stavke se na mestnih ulicah nabirajo smeti, ki jih delavci zaradi stavke niso pobrali.

Ulice španskih mest so preplavili tudi letaki, s katerimi sindikati delavce pozivajo, naj danes ostanejo doma. Koliko delavcev sodeluje v stavki, za zdaj še ni znano. Največja španska sindikata, CCOO in UGT, sicer ocenjujeta, da se je stavke v jutranjih urah udeležilo več kot 70 odstotkov delavcev. V jeklarski industriji se stavke po navedbah sindikatov udeležujejo skoraj vsi zaposleni, skoraj popolnoma pa naj bi se delo zaustavilo tudi v avtomobilskem sektorju.

Svetovna finančna in gospodarska kriza sta povzročili zlom španskega nepremičninskega sektorja, kar je močno prizadelo špansko gospodarstvo in državo pahnilo v globoko recesijo. Iz nje se je država že izvila, vendar pa je okrevanje gospodarstva zelo počasno, brezposelnost v državi pa je kar 20-odstotna.

Reforme spodkopavajo delavske pravice?
Ker so se mnogi zbali, da bi lahko Španijo doletela podobna usoda kot močno zadolženo Grčijo, je bila vlada primorana ukrepati. Med drugim se je lotila reforme trga dela, ki predvideva enostavnejše in cenejše odpuščanje delavcev. To naj bi odpravilo rigidnost trga dela in posledično pomagalo gospodarstvu.

Sindikati menijo, da reforme spodkopavajo delavske pravice, poleg reformi trga dela pa nasprotujejo tudi načrtom glede zvišanja upokojitvene starosti in ostrim varčevalnim ukrepom, med drugim predvidenemu zmanjšanju plač v javnem sektorju. Vlada je varčevalno naravnan proračun za leto 2011 sprejela pred dnevi, potrditi pa ga mora še parlament.

Protesti proti ostrim varčevalnim ukrepom, ki so jih sprejele vlade članic Evropske unije, bodo sicer danes potekali po vsej Evropi. Osrednje prizorišče dogodka bo Bruselj, kjer se bo protestov po navedbah organizatorjev udeležilo okoli 100.000 predstavnikov iz 50 sindikalnih organizacij iz 30 evropskih držav, med njimi 130 iz Slovenije.