Foto:
Foto:

Lokalni viri govorijo celo o 14 žrtvah. Policiste so v mestu pričakale barikade in napadi iz zased, ko so skušali prevzeti nadzor.

Okoli 150 pripadnikov posebnih enot haitske policije je skušalo zavzeti četrto največje mesto na Haitiju, ki ga obvladuje oborožena skupina nasprotnikov režima predsednika Jean-Bertranda Aristida, ki je nekoč pripadala milici imenovani Vojska kanibalov.

Predsednika Aristida, nekdanjega katoliškega duhovnika, ki je nekoč dal upati, da bo v tej revni državi uvedel demokracijo, nasprotniki obtožujejo korupcije in političnih umorov. Opozicijske skupine zahtevajo njegov odstop, saj naj bi leta 2000 priredil volitve. Kljub temu glavne opozicijske skupine ne podpirajo upora v Gonaivesu. Med politiki vlada zaskrbljenost, saj oborožene skupine, kot je nekdanja Vojska kanibalov niso dosti boljše od oboroženih tolp in nimajo političnih ciljev.

Še pred letom dni zavezniki ...
Do lani je bilo mesto Gonaives, ki je okoli 150 km oddaljeno od prestolnice Port-au-Prince, trdno na strani predsednika Aristida. V njem je namreč vladala tedaj še provladna milica Vojska kanibalov, ki jo je vodil Amiot Metayer. Lani septembra pa je bil Amiot umorjen, kot to počno v spopadih med tolpami. Vodstvo je prevzel njegov brat Buter Metayer, ki je svojo milico obrnil proti Aristidu, ker naj bi ta naročil umor Amiota. Buter Metayer je z milico v četrtek zasedel mesto Gonaives, požgal policijsko postajo in ubil sedem ljudi, med njimi tri policiste.

Predsednik Aristid je v nagovoru v najrevnejših predelih glavnega mesta nato napovedal, da bodo policijske sile znova osvobodile Gonaives "teroristov". Vendar so jih nasprotniki pričakali pripravljeni.