Darko Šarić je bil že večkrat obsojen zaradi prekupčevanja s kokainom in pranja denarja. Foto: EPA
Darko Šarić je bil že večkrat obsojen zaradi prekupčevanja s kokainom in pranja denarja. Foto: EPA

Poleg njega so aretirali več članov njegove kriminalne združbe, ki je delovala v Srbiji, Evropi in Južni Ameriki, so sporočili s srbskega notranjega ministrstva. V isti akciji so potekale aretacije tudi na Hrvaškem, kjer je policija aretirala okoli deset ljudi. Člani njegove kriminalne združbe naj bi bili krivi številnih umorov, trgovine z mamili in vrste drugih kaznivih dejanj. Med njimi naj bi bil tudi umor pripadnikov rivalskega narkoklana Alana Kožara in Damira Hodžića na Krfu.

Vse kriminalne dejavnosti naj bi Šarić v zadnjem času vodil kar iz hišnega pripora v vili v beograjskem naselju Dedinje, kjer je bil od decembra lani.

Kriminalistična akcija je potekala v sodelovanju hrvaške in srbske policije ter Europola in Eurojusta. V njej so poleg Šarića aretirali njegovega odvetnika Dejana Lazarevića in Uroša Mišića, privedli pa naj bi celo nekatere pripadnike policije. Nekateri srbski mediji pišejo, da so med aretiranimi tudi sodniki. V akciji je sodelovalo okoli sto pripadnikov policije.

Kot je v četrtek sporočilo srbsko notranje ministrstvo, so aretirani med drugim obtoženi tudi za umor, nedovoljeno proizvodnjo in trgovanje z drogami, nedovoljeno proizvodnjo, nošenje in trgovanje z orožjem in eksplozivnim materialom ter zlorabo uradnega položaja.

Da je Šarić lahko deloval iz hišnega pripora, po pisanju srbskih medijev priča o škandalu vseh varnostnih služb. Urednik spletnega portala srbskega tednika Vreme Andrej Ivanji je za N1 Srbija dejal, da ga zanima, kako visoko v smislu hierarhije bo šla preiskava. "Nemogoče je, da se nekaj takega dogaja brez zaščite iz vrhov države (...) Zanima me, ali bo preiskava šla do političnega ozadja, ne pa samo izvršnega," je dejal Ivanji.

Dvakrat je že bil obsojen

Šarića so v preteklosti že obsodili zaradi tihotapljenja kokaina in pranja denarja. Za trgovanje s kokainom je bil enkrat obsojen na 20 let zapora, drugič pa na 15 let, a so obe sojenji razveljavili, Šarić pa je čakal na ponovno sojenje. Za pranje denarja je bil obsojen na devet let zapora, a sodba še ni pravnomočna.

Aretacije tudi na Hrvaškem

Hrvaški mediji poročajo, da vse aretirane sumijo tihotapljenja najmanj 1,5 tone kokaina iz Južne Amerike. Med aretiranimi naj bi bil tudi Petar Ćosić, ki so ga leta 2011 aretirali zaradi tihotapljenja skoraj 340 kilogramov kokaina in ga nato obsodili na štiri leta zapora, poroča časopis Jutarnji list. Ćosića sumijo tudi likvidacije Šarićeve desne roke Milana Milovca, a ni znano, ali je bil s to likvidacijo povezan tudi sam Šarić.