Bo Srbija prijela Mladića? Foto: EPA
Bo Srbija prijela Mladića? Foto: EPA
Vuk Drašković
Zunanji minister opozarja na posledice, ki jih prinaša nadaljnje skrivanje Mladića. Foto: EPA

Mladić mora biti aretiran v naslednjih desetih dneh, drugače bo prepozno!

Vuk Drašković

Policija je v nedeljo zjutraj v okolici Valjeva nadaljevala akcijo, ki jo je začela že v soboto. Pri tem si je pomagala tudi s helikopterji, ki so mesto in njegovo okolico nadzirali iz zraka.

Policisti naj bi sicer pregledovali tamkajšnja stanovanja, predvsem v stanovanjskih blokih, v katerih živijo vojaški uslužbenci. Že v soboto je policija v okolici Beograda zaprla nekatere ceste in pregledovala avtomobile.

Drašković poziva k odstopom
Zunanji minister SČG-ja Vuk Drašković je predstavnike varnostnih služb pozval k odstopu zaradi neuspeha pri iskanju Ratka Mladića. V intervjuju za srbski Blic je dejal, da so za prekinitev pogajanj z EU-jem krivi nacionalisti v varnostnih službah, policiji in vojski, ki so vdani politiki nekdanjega predsednika Slobodana Miloševića. Poudaril je, da je položaj SČG-ja zaskrbljujoč.

Srbski predsednik Boris Tadić je izrazil upanje, da bodo Mladića prijeli do 10. maja, ko bi morali nadaljevati prekinjene pogovore z EU-jem o stabilizaciji in pridruževanju. V petek so aretirali dva njegova domnevna pomočnika.

Shod proti oblasti Koštunice
V torek pa bo pod okriljem treh lberalnih srbskih strank in osmih nevladnih organizacij v Beogradu potekal protestni shod proti politiki vlade Vojislava Koštunice. Predsednik Liberalno-demokratične stranke (LPD) Čedomir Jovanović je dejal, da je napočil čas, ko se mora Srbija upreti vladi, ki jemlje ugled njenim državljanom.

Dodal je, da želijo s shodom evropskim prijateljicam sporočiti, da Srbi ne bodo dovolili, da bi jih nesposobna poltika in oblast prikrajšali za evropsko prihodnost. Po njegovem mnenju bo shod največji politični dogodek po letu 2000, ko je na shodih podporo iskala Demokratska opozicija Srbije (DOS), ki je pod vodstvom Zorana Djindjića oktobra 2000 tudi prevzela oblast.

Mladić mora biti aretiran v naslednjih desetih dneh, drugače bo prepozno!

Vuk Drašković