Vojska pred katedralo Notre Dame, ki jo letno obišče 13 milijonov turistov. Foto: Reuters
Vojska pred katedralo Notre Dame, ki jo letno obišče 13 milijonov turistov. Foto: Reuters

Na sumljivo vozilo je opozoril uslužbenec bližnjega lokala. Vozilo z jeklenkami na zadnjih sedežih je zapuščeno stalo na obrežju Sene nasproti katedrale. Imelo je prižgane vse štiri smerne kazalce, bilo je brez registrskih tablic, v vozilu pa so našli tudi dokumente v arabščini, je povedal policijski vir.

Policija ugiba, da so bili smerniki prižgani z namenom, da bi pritegnili pozornost. "Mislimo, da je morda skušal izvesti preizkus," je povedal policijski vir za AFP.

Francija v pripravljenosti
Varnostne sile so v torek aretirale lastnika vozila in njegovega sodelavca, oba stara znanca policije. Oddelek za boj proti terorizmu pri tožilstvu je sprožil preliminarno preiskavo. V Franciji so v pripravljenosti po nizu terorističnih napadov v zadnjem letu dni in pol, za katere je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država.

Francoski premier Manuel Valls je že večkrat ponovil, da se mora država pripraviti na morebitne nove napade, se naučiti živeti z grožnjo in razviti novo kulturo varnosti.

Gotska katedrala Notre Dame je sicer ena izmed glavnih turističnih znamenitosti Pariza, vsako leto pa jo obišče 13 milijonov ljudi.