Provinca Kandahar je zelo težavna za helikopterje. (Slika je simbolična) Foto: EPA
Provinca Kandahar je zelo težavna za helikopterje. (Slika je simbolična) Foto: EPA

Nesreča se je zgodila okoli 3. ure zjutraj po krajevnem času v provinci Kandahar. Zakaj je helikopter strmoglavil, še ni jasno, predstavnik Nata v Kabulu pa je povedal, da "za zdaj nič ne kaže na vpletenost sovražnikov". Poveljnik Marshal Houston je povedal, da je območje, kjer je strmoglavil helikopter, zelo razgibano in da je to zelo zahtevno območje za helikopter, "še posebej, če vreme ni najbolj prijazno".

Na območju, kjer se je zgodila nesreča, deluje največ vojakov iz ZDA, Velike Britanije, Kanade in Nizozemske. Poveljnik avstralskih sil v Afganistanu je povedal, da so bili trije ponesrečeni vojaki iz skupine za posebne operacije in da je to najhujša nesreča avstralskih vojakov v Afganistanu. Ob strmoglavljenju helikopterja se je poškodovalo še šest avstralskih vojakov, dva med njimi sta v kritičnem stanju.

Rudd: To je tragični dan za Avstralijo
Avstralski premier Kevin Rudd se je poklonil vsem trem padlim vojakom in izrekel sožalje njihovim družinam. "Zelo, zelo visoko ceno smo morali plačati za vojno v Afganistanu," je povedal Rudd. "To je tragičen dan za Avstralijo in za avstralsko vojsko," je Rudd še dodal v svojem govoru pred avstralskim parlamentom.

Z zadnjimi žrtvami se je število Natovih vojakov, ki so letos umrli v Afganistanu, povzpelo na 278, samo junija pa jih je umrlo 58.