Prvi izidi naj bi bili znani najpozneje v nedeljo. Foto: EPA
Prvi izidi naj bi bili znani najpozneje v nedeljo. Foto: EPA

Danes je svoj glas sicer oddalo le še nekaj ljudi, saj je večina glasovala že v prvih dneh referenduma. Opazovalci so povedali, da je bila volilna udeležba visoka, pohvalili pa so tudi miren potek volilnega procesa. Glasovanje so sicer za pet dni podaljšali v Avstraliji, kjer nekateri Sudanci zaradi poplav niso mogli do volišč.
Prvi delni izidi bodo tako znani že čez nekaj ur, kljub temu pa so številni že prepričani o izidu. Večina tako pričakuje, da je referendum uspel in da se bo jug Sudana uspel odcepiti od severa. Na območju južnega Sudana se bo tako najverjetneje kmalu začelo veselje ob rojstvu najmlajše države na svetu.

Po podatkih volilne komisije je svoj glas oddalo 83 odstotkov volivcev, registriranih na jugu države, in 53 odstotkov volivcev, registriranih na severu. Volilna udeležba je bila visoka tudi med volivci, ki so svoj glas oddali v drugih državah: v osmih državah je glasovalo kar 91 odstotkov volivcev.
Strah pred novim nasiljem
Sudanska vladajoča stranka je v petek dejala, da je pripravljena sprejeti osamosvojitev juga. O razdelitvi ozemlja in pravic do nafte pa se bodo morali še pogajati, kar vzbuja strah pred izbruhom novega nasilja. Jug Sudana je namreč bogat z nafto, dokončni potek meje med severnim in južnim delom pa še ni določen. Sporna ostajajo zlasti nahajališča nafte na mejnem območju Abyei.

Uradni izidi referenduma, ki za uspeh potrebuje le večino, naj bi bili znani v začetku februarja. Če bo proces potekal po pričakovanjih, bo južni Sudan postal samostojna država v juliju.