Razprava je bila burna. Foto: EPA
Razprava je bila burna. Foto: EPA
Wendy Davis je postala junakinja gibanja za pravico do splava. Foto: EPA
Moja pravica - moja izbira. Foto: EPA

Sprejetje podobnega zakona je prejšnji mesec preprečil filibuster demokratske državne senatorke Wendy Davis in republikanci so poskusili znova.

Zakon prepoveduje splave po 20. tednu nosečnosti. V ZDA se splavi opravljajo le v zato posebej določenih klinikah. Zakon zdaj določa, da morajo biti te klinike opremljene kot sodobni kirurški centri, splave pa lahko opravljajo le zdravniki, ki imajo pravico do uporabe prostorov in opreme v navadnih bolnišnicah. Republikanci trdijo, da jim gre za zdravje žensk.

Zaprtje klinik
Demokrati trdijo, da je to navadno sprenevedanje, saj bo zahteva po posodobitvi zaradi pomanjkanja denarja pomenila zaprtje 37 od 42 klinik za splave v Teksasu. Navadne bolnišnice prav tako vedno ne sprejemajo zdravnikov, ki opravljajo umetno prekinitev nosečnosti.

Protesti proti novemu zakonu so se razbohotili po uspešnem filibusterju oziroma obstrukciji senatorke Davisove, ki je govorila toliko časa, da je potekel zakonski rok za dokončanje seje - polnih 11 ur. Republikanska večina je tokrat demokratom dovolila govoriti, vendar ne predolgo. Davisova je s tem postala junakinja ameriških gibanj za pravico do splava.

Republikanski guverner Rick Perry je po množičnih protestih zagovornikov pravice do splava pozval, naj pridejo protestirat tudi nasprotniki splava. To se je zgodilo in v petek so senatno galerijo napolnili ljudje, oblečeni v oranžno (za splav) in v modro (proti splavu). Štiri ženske so se poskušale prikleniti za ograjo na galeriji in eni je to za nekaj minut uspelo. Posredovala je policija, jo odklenila in nato takoj vklenila ter odpeljala v zapor, skupaj s preostalimi tremi.

Boj se bo nadaljeval
"Oranžni" so potem začeli prepevati pesmi in policija je odstranila tudi njih. Malce pred koncem zasedanja senata je kazalo, da bo republikancem uspelo potrditi predlog, ki ga je predstavniški dom sprejel že pred dnevi, guverner Perry pa ga bo podpisal.

Vendar je jasno, da bodo zagovorniki pravice do splava na zveznem sodišču nemudoma vložili tožbo zaradi kršenja ustave. Sodišča so v drugih podobnih primerih v drugih državah doslej zaustavila izvajanje zakona in zadeve se bodo sčasoma preselile do vrhovnega sodišča ZDA.
Kar pa je republikancem uspelo z bojem proti splavu, je to, da so v državi, v kateri uživajo udobno večino, zbudili teksaške demokrate, predvsem ženske. Naslednje volitve bodo pokazale, ali bodo politične posledice.