Vbodne rane so bile prehude za mladega vojaka. Foto: EPA
Vbodne rane so bile prehude za mladega vojaka. Foto: EPA
Bližnji vzhod je v zadnjih tednih ponovno na robu večjega izbruha. Foto: EPA

Prva žrtev, pripadnik izraelskih obrambnih enot, je bila zabodena na avtobusni postaji, mladi vojak pa je zaradi hudih poškodb v bolnišnici umrl. Policija dejanje obravnava kot teroristični napad, osumljenca, 17-letnega Palestinca z Zahodnega brega, pa so aretirali s pomočjo očividcev.

Medtem pa poročajo še o enem napadu, in sicer je napadalec v bližini judovske naselbine Alon Shvut na Zahodnem bregu do smrti zabodel 25-letno Izraelko, ko je ta čakala na avtobus (po prvih podatkih so sicer napačno poročali, da gre za 14-letnico). Pri tem sta bila ranjena še dva Izraelca. Storilca je pozneje ustrelil in huje ranil varnostnik.

Nemiren konec tedna
Incidenti se dogajajo v času zaostrenih napetosti med Izraelom in Palestino. Konec tedna so na severu Izraela po mestih in vaseh s palestinskimi prebivalci potekali protesti zaradi smrti 22-letnega Palestinca, izraelskega državljana, ki ga je v soboto ustrelila policija.

Po navedbah policije je bil mladenič ubit, ker je z nožem napadel policiste, ki so skušali aretirati njegovega bratranca, a videoposnetek kaže, da je moški sicer res deset sekund udarjal z nožem po oknu policijskega vozila, ko pa je iz vozila stopil policist, se je podal v beg. Policist ga je ustrelil, nato pa je s kolegi njegovo truplo zvlekel v avtomobil.

Pred današnji incidentom se je v več arabskih vaseh na severu Izraela na protestnem pohodu zbralo več tisoč šolarjev, ki so zahtevali kazen za policista.

Dan pred obletnico
V dveh drugih napadih v zadnjem mesecu sta palestinska upornika zapeljala v pešce v Jeruzalemu, pri tem pa ubila štiri ljudi. Palestinec je tudi osumljen, da je v Jeruzalemu ustrelil in ranil znanega desničarskega aktivista, rabina Yehudo Glicka. Napadalce je izraelska policija ubila.

Vse to le dan pred deseto obletnico smrti nekdanjega palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Palestinsko gibanje Fatah je sporočilo, da bo odpovedalo načrtovane prireditve v počastitev obletnice, za kar krivi rivalsko gibanje Hamas, ki naj bi stalo za vrsto bombnih napadov na domove voditeljev Fataha. Hamas sicer pozdravlja napade na judovske civiliste, češ da "kar se dogaja v Jeruzalemu, nas žene v priprave na vojno".