Pogrebnega sprevoda se je udeležilo več tisoč Tunizijcev. Foto: EPA
Pogrebnega sprevoda se je udeležilo več tisoč Tunizijcev. Foto: EPA

Več tisoč privržencev Brahmija je spremljalo sprevod s krsto, ovito v tunizijsko zastavo, na poti od njegovega doma v Tunisu do pokopališča. V procesiji so bili tudi svojci umrlega, ne pa tudi predstavniki vlade pod vodstvom islamistov.

58-letni Brahmi je bil član ustavodajne skupščine in koordinator sekularnega Ljudskega gibanja, a je stranko pred kratkim zapustil, prepričan, da so se vanjo infiltrirali islamisti. Napadalci so ga ustrelili v četrtek pred njegovim domom, zaradi poškodb pa je v bolnišnici umrl.

Uporabljeno strelno orožje naj bi bilo enako kot v februarskem atentatu na opozicijskega vodjo Chokrija Belaida. Njegov umor je sprožil proteste, ki so vodili do odstopa premierja Hamadija Jebalija.

Vladajoča stranka vpletenost zanika
Brahmija naj bi pokopali poleg Belaida. Svojci obeh politikov so prepričani, da je v njun uboj vpletena vladajoča stranka Ennahda. Ta odgovornost zanika in meni, da gre za delo skrajnežev blizu teroristični mreži Al Kaida.

V javnosti je atentat naletel na buren odziv. Že v četrtek se je na ulice zgrnilo več tisoč protestnikov, protesti pa so se nadaljevali v petek, ko je sindikat UGTT v znamenje protesta proti "terorizmu, nasilju in umorom" pozval k splošni stavki.

Eden takšnih protestov je potekal v mestu Gafsa v osrednjem delu države. Policisti so uporabili solzivec, ker naj bi protestniki poskušali vdreti v pisarne lokalnih oblasti. Pri tem naj bi enemu izmed protestnikov priletela v glavo plinska kartuša in pozneje je v bolnišnici umrl.

V pristanišču v Tunisu pa je davi odjeknila eksplozija, v kateri je bilo poškodovano policijsko vozilo. Bomba naj bi eksplodirala na parkirišču pred policijsko postojanko. Čeprav so očividci sprva poročali o ranjenem policistu, so na notranjem ministrstvu zatrdili, da je bila v eksploziji povzročena le gmotna škoda.