"Ozaveščati smo začeli leta 2004, a še do nedavnega je vlada zanikala to, da je v določenih vaseh stopnja obrezanosti med ženskami in dekleti 100-odstotna". Vlada je sicer leta 2011 sprejela zakon, ki prepoveduje obrezovanje, a kot pravi projektni koordinator organizacije Wadi Falah Murad, se zakon v resnici ni upošteval. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Temu je tako predvsem zaradi večletne kampanje organizacije Wadi v iraškem Kurdistanu. V zameno za to, da v neki vasi prenehajo obrezovati ženske in dekleta, jim je organizacija Wadi v zameno ponudi določene storitve. Izolirana vasica Twtakal, v kateri živi le 13 družin, je tako dobila svojo prvo šolo in oskrbo vasi z elektriko.
"Sprva so se vaščani iz drugih vasi norčevali iz prebivalcev Twtakala. Nato pa so videli majhne spremembe, ki smo jih uvedli mi, in velike spremembe, ki jih je uvedla vlada. Zdaj želijo biti del projekta tudi druge vasi. Tako je nastopil primeren trenutek, da vlada prevzame stvari v svoje roke," je dejal projektni koordinator organizacije Wadi Falah Murad.

"Obrezovanje nam je prineslo težave. Veliko bolje je tako za može kot za žene, če se sploh ne izvaja," je jasen vodja majhne vasice Twtakal.
Vaški vodja Kak Sarhad je še posebej ponosen na to, da se je ta tradicionalni obred v njegovi vasi popolnoma izkoreninil, pa čeprav so vse matere še pred dvema letoma svoje hčerke prisilile v obrezovanje. Žena vaškega vodje je dejala, da je njeno enoletno hčer dala obrezati njena stara mati, medtem ko je bila ona odsotna. "Druge hčerke nisem pustila obrezati, saj je bil njen strah prevelik," je še dejala.

"Obred smo izvajali več generacij"
Kot piše Deutsche Welle, novosti nasprotujejo predvsem starejše vaščanke: "Obred smo izvajali več generacij. Obrezane so bile naše matere in stare mame. Nobenih težav nismo imele z možmi, nobena se ni ločila."

Prav tako niso preveč zadovoljne babice, ki so pomagale pri porodu in ki so izvajale obrezovanje. Menijo, da jih je organizacija Wadi ukanila: "Odrezala sem le majhen del. Nobena od mojih deklet ni umrla. Po obredu so vse lahko hodile," je dejala ena izmed njih, ki je zdaj ostala brez dela svojega dohodka.

Število obrezanih deklet se znižuje
Težava obrezovanja žensk je tako v sami veri, torej v islamu, kot v tradiciji: "Starejše ženske so nam pravile, da molitve deklic, ki niso obrezane, ne bodo uslišane in da, ko bodo kuhale hrano, ta ne bo varna," razlagajo ženske v vasici Twtakal, ki je ena izmed šestih vasi v iraškem Kurdistanu, v kateri žensk ne obrezujejo več.

Še do pred kratkim je bilo obrezanih več kot 60 odstotkov žensk in deklet, danes se je število primerov zmanjšalo pod 50 odstotkov.