Nova družba bo prevzela ime American Airlines. Foto: EPA
Nova družba bo prevzela ime American Airlines. Foto: EPA

Upravna odbora starševskega podjetja letalske družbe American Airlines, korporacije AMR, in letalske družbe US Airways sta v sredo potrdila odločitev o združitvi. Odločitev odborov mora zdaj potrditi še stečajno sodišče, saj je American Airlines novembra leta 2011 razglasil stečaj po 11. poglavju, kar mu omogoča nadaljevanje poslovanja in zaščito pred upniki.

Ob morebitni uspešni združitvi bodo upniki American Airlines postali 72-odstotni lastniki novega skupnega podjetja. Nameravano združitev mora potrditi tudi ameriška vlada, ki bo preverila, ali je posel v skladu s protimonopolno zakonodajo.

Cilj: znižanje stroškov
Družba US Airways je že od začetka leta 2012 iskala partnerja za združitev, pogajanja z AMR-jem pa so prišla v javnost lani poleti. Obe podjetji delata le to, kar so že storile nekatere druge velike ameriške letalske družbe zaradi znižanja stroškov. Delta je lani prevzela Northwest Airlines, United pa se je združil s Continentalom.

Nova letalska družba, ki bo nastala z združitvijo American Airlines, bo imela skupaj 1.530 letal, ki so lani skupaj na dan opravila 6.428 poletov. Nekaterih letal in delavcev se bodo potem sicer znebili. Obe podjetji sta imeli lani skupaj 38,7 milijarde dolarjev prihodkov.