Kalifornijski podjetji Upside Foods in Good Meat sta od ameriškega ministrstva za kmetijstvo dobili dovoljenje za prodajo tega mesa v restavracijah, pozneje bo sledilo dovoljenje za prodajo v trgovinah.
Podjetji pridelujeta celično gojeno ali kultivirano meso, ki pride na krožnike naravnost iz laboratorija in se izogne reji živali, klanju in predelavi. Cilj takšne pridelave je odpraviti škodo za živali in drastično zmanjšati vplive na okolje zaradi paše, pridelave krme za živali in živalskih odpadkov.
Množična proizvodnja mesa, tudi iz celic drugih živali, ima lahko pozitivne posledice za podnebje. Po podatkih agencije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) živinoreja ustvari 14,5 odstotka svetovnih emisij toplogrednih plinov.
"Začetek nove dobe"
"Namesto vseh teh zemljišč in vode, ki se uporablja za krmljenje živali za zakol, lahko to zdaj storimo na drugačen način," je dejal soustanovitelj in glavni izvršni direktor podjetja Eat Just, ki upravlja podjetje Good Meat, Josh Tetrick.
"Gre za uresničitev sanj in začetek nove dobe," pa je za Reuters povedal direktor Upside Foods Uma Valeti.
Podjetji sta prejeli zeleno luč za zvezne inšpekcijske preglede, ki so potrebni za prodajo mesa in perutnine v ZDA. Že nekaj mesecev prej je ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) ocenila, da so izdelki obeh podjetij varni za uživanje.
Dovoljenje za prodajo izdelkov je dobilo tudi podjetje Joinn Biologics, ki sodeluje s podjetjem Good Meat.
Proizvodnja v jeklenih rezervoarjih
Kultivirano meso se goji v jeklenih rezervoarjih z uporabo celic, ki izvirajo iz živih živali, oplojenega jajčeca ali posebne banke shranjenih celic. V primeru podjetja Upside Foods se meso proizvaja v velikih listih, ki se nato oblikujejo v piščančje zrezke ali klobase.
Podjetje Good Meat že prodaja gojeno meso v prvi državi, ki je to dovolila – Singapurju. ZDA so kot druge na svetu sledile zgledu.
Gojeni piščanec (za zdaj) dražji
Gojeni piščanec je trenutno veliko dražji od navadnega mesa in ga še ni mogoče proizvesti v dovolj velikem obsegu. Podjetje Upside Foods je sicer sporočilo, da bodo kmalu razkrili lokacijo nove tovarne, desetkrat večje od obstoječe v kalifornijskem mestu Emeryville.
Podjetji nameravata novo hrano najprej ponuditi v restavracijah. Podjetje Upside Foods sodeluje z restavracijo Bar Crenn v San Franciscu, meso Good Meat pa bodo na voljo v restavraciji v Washingtonu, ki jo vodi kuharski mojster in humanitarni aktivist Španec Jose Andres.
Ne gre za nadomestke, temveč meso
Predstavniki podjetja poudarjajo, da gre za mesne izdelke, ne za nadomestke, ki so narejeni iz rastlinskih beljakovin in drugih sestavin.
Po vsem svetu se več kot 150 podjetij osredotoča na pridelavo mesa iz celic, ne le piščančje, temveč tudi svinjsko, jagnjetino, govedino in ribe. Tisti, ki so že pokusili meso obeh proizvajalcev, ki sta v sredo dobila zeleno luč, trdijo, da je okus takšen, kot mora biti.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje