Varnostni svet je enoglasno sprejel resolucijo, ki kaznuje dejanja Severne Koreje. Foto: EPA
Varnostni svet je enoglasno sprejel resolucijo, ki kaznuje dejanja Severne Koreje. Foto: EPA
Rakete
Severna Koreja je mednarodno skupnost razburila 25. maja, ko je izvedla podzemni jedrski poskus, nato pa je v zrak izstrelila še več raket kratkega dosega. Foto: EPA
Susan Rice
Ameriška veleposlanica Susan Rice je prepričana, da se lahko Severna Koreja zaradi nove resolucije maščuje. Foto: EPA

Resolucija, ki so jo pripravile ZDA, Velika Britanija, Francija, Japonska in Južna Koreja, razširja in zaostruje embargo na prodajo orožja Severni Koreji, z izjemo lahkega orožja, omejuje finančno poslovanje države s tujino in predvideva zamrznitev premoženja še dodatnih severnokorejskih podjetij. Resolucija ne dovoljuje uporabe sile.

Poleg tega sankcije vključujejo še preglede severnokorejskih ladij na odprtem morju, če obstaja sum, da prevažajo prepovedano orožje ali jedrske snovi. Resolucija od držav zahteva, da severnokorejskih ladij, pri katerih obstaja prej omenjeni sum, ne oskrbujejo z gorivom in drugimi zalogami, ter da morajo nujno pregledati tovor, ki je namenjen v ali prihaja iz Severne Koreje.

Resolucijo podprli tudi Rusija in Kitajska
Nova resolucija ZN-a, ki sta jo podprli tudi Kitajska in Rusija, ki sta bili sprva proti zaostrovanju odnosov, najostreje obsoja severnokorejski jedrski poskus in ga označuje kot "hudo kršitev in očitno neupoštevanje" resolucije Varnostnega sveta, ki jo je ta sprejel po prvem jedrskem poskusu Pjongjanga oktobra leta 2006.

Namestnik britanskega veleposlanika pri ZN-u Philip Parham je povedal, da je resolucija dokaz enotnosti mednarodne skupnosti v obsodbi Severne Koreje in njenih jedrskih dejavnosti, ob tem pa je pozval Pjongjang, naj se vzdrži dejanj, s katerimi izziva mednarodno skupnost.

Sankcije predstavljajo enoten odziv
Ameriška diplomatka Rosemary DiCarlo je povedala, da sankcije pošiljajo močan in enoten mednarodni odziv na nesprejemljivo obnašanje Severne Koreje. "Severna Koreja je izbrala pot provokacij. Ta resolucija nam daje možnost, da zaustavimo Severno Korejo in ji preprečimo, da bi še naprej ogrožala mednarodno stabilnost," je povedala DiCarlova.

Ameriška veleposlanica pri ZN-u Susan Rice pa je povedala, da ZDA ne bi bile presenečene, če bi se Severna Koreja na nove sankcije odzvala provokativno in z morebitnimi novimi napadi. Poleg tega je izrazila zadovoljstvo nad novo resolucijo, ki je izjemno ostra in je pokazala "zobe, ki bodo ugriznili".

Pjongjangu pozivi, naj se ne odziva na resolucijo
Kitajski veleposlanik pri ZN-u Džang Jesui je povedal, da je resolucija dokazala ostro nasprotovanje sveta Severni Koreji, in Pjongjang pozval, da se vzdrži kakršnih koli dejanj, ki bi lahko še poslabšala razmere. Zbranim veleposlanikom je pritegnil tudi ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, ki je resolucijo opisal kot primerno in uravnoteženo, saj je dejanje Severne Koreje ogrozilo varnost in stabilnost v regiji.

B. T.