V okviru humanitarne operacije ZN-a Siriji sicer dobavljajo hrano in drugo pomoč več kot dvema milijonoma Sircem. Foto: Reuters
V okviru humanitarne operacije ZN-a Siriji sicer dobavljajo hrano in drugo pomoč več kot dvema milijonoma Sircem. Foto: Reuters

"Ukrepe smo sprejeli izključno iz varnostnih razlogov. Združeni narodi bodo še naprej opravljali svoje dejavnosti v Siriji in obema stranema pomagali pri vzpostavitvi političnega dogovora," je dejal tiskovni predstavnik ZN-a Martin Nesikry.

Iz varnostnih razlogov bodo tako skoraj celotno ekipo posebnega odposlanca mednarodne skupnosti za Sirijo Lakhdarja Brahimija preselili v Kairo ali Bejrut. Številnim uslužbencem pa so svetovali, da delajo doma.

Za zdaj je v Damasku približno 800 sirskih uslužbencev ZN-a. Nesikry je pojasnil, da jih bodo v državi ohranili toliko, da bodo lahko še naprej izvajali najnujnejše humanitarne programe in pomagali civilistom, "to je za ZN ključnega pomena".

Kot piše CNN, je ZN sprejel odločitev, potem ko so postale vedno glasnejše govorice, da je režim sirskega predsednika Bašarja Al Asada uporabil kemično orožje.
Uporniki zaprli mejni prehod z Jordanijo
Poleg tega pa je bil v nedavnem napadu ranjen poveljnik in ustanovitelj svobodne sirske vojske in uporniške skupine Riad Al Asad.

Sirski opozicijski uporniki so medtem zaprli oba mejna prehoda z Jordanijo, Dara in Nasib, in sicer po tem, ko so uporniki zavzeli 25 kilometrov dolg pas ozemlja med mejo z Jordanijo in Golansko planoto, ki je pod izraelsko zasedbo.