Claudio Hummes je tesen zaveznik papeža Benedikta XVI. Foto: EPA
Claudio Hummes je tesen zaveznik papeža Benedikta XVI. Foto: EPA

Claudio Hummes, novi prefekt kongregacije duhovnikov v Vatikanu in tesni zaveznik papeža Benedikta XVI., je v intervjuju za brazilski časopis povedal, da je celibat del zgodovine Katoliške cerkve, a da lahko Vatikan o njem premisli, saj celibat ni dogma, ampak le vedenjska norma.

Poroke duhovnikov so bile v prvem tisočletju dovoljene, Cerkev pa jih je prepovedala v času drugega lateranskega koncila leta 1139. Ta prepoved velja še danes. O vprašanju celibata sta v Vatikanu sredi novembra spet razpravljala Benedikt XVI. in rimska kurija, a so po srečanju poudarili, da hitrih sprememb ne bo.

Milingo razburil Vatikan
Razpravo o celibatu je sprožil zambijski nadškof Emmanuel Milingo, ki so ga septembra letos izključili iz Cerkve, saj je štiri poročene moške posvetil v škofe, ustanovil pa je tudi gibanje Poročeni duhovniki zdaj. Milingo je dejal, da je v ZDA skoraj 25.000 poročenih duhovnikov, na svetu pa skoraj 150.000 poročenih duhovnikov, ki "niso poklicani, da bi služili tej srednjeveški cerkvi, ki zahteva celibat".