Papež Bendikt XVI. je do zdaj odločno nasprotoval ukinitvi celibata za duhovnike. Foto: EPA
Papež Bendikt XVI. je do zdaj odločno nasprotoval ukinitvi celibata za duhovnike. Foto: EPA
Emanuel Milingo s svojo ženo
Emanul Milingo se ne strinja z izključitvijo iz Cerkve in se hoče vrniti med aktivne duhovnike. Foto: EPA

V izjavi iz Vatikana so zapisali, da so potrdili vrednoto odločitve za celibat v skladu s katoliško tradicijo. Zagovorniki porok duhovnikov menijo, da bi lahko z dovoljenjem porok povečali zanimanje za duhovniški poklic, za katerega se po vsem svetu odloča vse manj moških. V zadnjih letih je Cerkev zapustilo na tisoče duhovnikov, da bi se lahko poročili, in veliko bi se jih vrnilo nazaj kot poročeni duhovniki.

Poročeni duhovniki bi se vrnili
Srečanje je papež sklical zaradi iz Cerkve izključenega afriškega nadškofa Emanuela Milinga in nekdanjega voditelja Rimskokatoliške cerkve v Zambiji, ki je pred dvema mesecema v ZDA v škofe posvetil štiri poročene duhovnike. Zato je bil izključen iz Cerkve.

Milingo, ki se je leta 2001 poročil s Korejko na množični poroki, je ustanovil tudi gibanje duhovnikov, ki so zapustili Cerkev, in sicer z namenom, da se poročijo. Gibanje namerava decembra v New Yorku organizirati srečanje več kot tisoč poročenih katoliških duhovnikov.

V odprtem pismu papežu je Milingo zapisal, da več kot 150.000 poročenih duhovnikov čaka in da so pripravljeni znova služiti Cerkvi. Ti moški so izobraženi teologi in imajo večletne izkušnje kot poročeni moški, ljubijo svoje žene in so ustvarili družine. Nemudoma bi jih morali znova vpoklicati med duhovnike, je prepričan Milingo.

Celibat bo ostal
Že pred razpravo je Vatikan sporočil, da po srečanju ni pričakovati odločitve o problematiki porok duhovnikov, ampak bodo papež in sodelavci le proučili zadevo. Celibat duhovnikov namreč ni vprašljiv in namen razprave je le pregledati posledice neposlušnosti Milinga.

Cerkev je poroke duhovnikov dovoljevala v prvem tisočletju, nato pa je bilo to prepovedano na drugem lateranskem koncilu leta 1139.