Javnost še vedno zahteva odgovore, kje je Emanuela. Foto: AP
Javnost še vedno zahteva odgovore, kje je Emanuela. Foto: AP

15-letna Emanuela je izginila 22. junija 1983, ko se je vračala domov s tečaja flavte v Rimu. Družina Orlandi je živela v Vatikanu, kjer je dekličin oče delal kot laični uslužbenec.

Primer je sprožil številne teorije, vključno s tisto, da je Emanuelo ugrabila tolpa, da bi v zameno zahtevala, da Vatikan izpusti Mehmeta Alija Ağco, ki so ga zaradi poskusa atentata na papeža Janeza Pavla II. aretirali leta 1981.

Emanuela Orlandi. Foto: AP
Emanuela Orlandi. Foto: AP

Primer je zdaj po vrsti prošenj Emanuelinega starejšega brata Petra, ki se že leta trudi dokopati se do resnice, kaj se je zgodilo s sestro, znova odprl vatikanski tožilec Alessandro Diddi.

"Za preiskavo smo izvedeli iz medijev," je povedala odvetnica družine Orlandi Laura Sgrò. "Papežu smo pisali pred letom dni, da bi radi govorili s tožilcem. Seveda smo veseli, da so znova odprli preiskavo, ampak res upamo, da bomo tokrat dobili konkretne odgovore."

Sorodna novica 36-letni misterij izginule 15-letnice se poglablja

Diddi je za LaPresse potrdil, da je primer znova aktiven, mediji pa navajajo, da bodo preiskovalci znova preučili "vse dokumente, poročila, informacije in pričevanja", povezana s primerom, da bi tako podali odgovore na vrsto vprašanj. Kot obljubljajo, "bodo obrnili vsak kamen".

Preiskava se bo osredotočila na primer Mirelle Gregori, ki je bila prav tako stara 15 let, ko je izginila v Rimu le nekaj tednov pred Emanuelo. Mami je dejala, da gre na zmenek. Javnost že leta meni, da obstaja povezava med obema izginotjema.

Teorije: Od trgovine z belim blagom do življenja v Londonu

O Emanueli Orlandi se je znova začelo malce več govoriti po Netflixovi dokuseriji Vatikansko dekle. Foto: Netflix
O Emanueli Orlandi se je znova začelo malce več govoriti po Netflixovi dokuseriji Vatikansko dekle. Foto: Netflix

Preiskava se je začela le nekaj mesecev po tem, ko je bila na Netflixu objavljena dokumentarna serija Vatican Girl (Vatikansko dekle), ki se poglablja v različne teorije glede izginotja Emanuele Orlandi.

Ena izmed najšokantnejših izjav v seriji je tista Emanueline prijateljice iz otroštva, ki je avtorjem serije povedala, da je najstnico "spolno zlorabljal nekdo, blizu papeža", ki je bil takrat Janez Pavel II.

Druga teorija, predstavljena v seriji, je, da so Emanuelo odpeljali v London, kjer je več let živela v hostlu v lasti katoliške skupnosti, pri čemer je njene stroške bivanja kril Vatikan.

Po tej teoriji je Emanuela v Londonu umrla, njeno truplo pa so prepeljali v Rim in pokopali v Vatikanu.

Leta 2019 so po anonimni prijavi v Vatikanu izkopali dva grobova, ker da naj bi bila v enem od njih zakopana pogrešana Emanuela, a v noben od njih niso našli posmrtnih ostankov.

Teorij, kaj se je zgodilo z najstnico, s tem še ni konec – nekateri dekličino izginotje povezujejo s finančnimi škandali Vatikana, spet drugi z domnevno mrežo z belim blagom, ki jo vodita vatikanska policija in kriminalno podzemlje Rima.

Ponovno odprtje primera se je zgodilo v času, ko je Georg Gänswein, dolgoletni osebni tajnik in tesni zaupnik pokojnega zaslužnega papeža Benedikta, sporočil, da bo misterij primera Orlandi obravnaval v svoji knjigi spominov, ki naj bi izšla 12. januarja.