Je bil Gabriele res samo žrtveno jagnje? Foto: Reuters
Je bil Gabriele res samo žrtveno jagnje? Foto: Reuters

Tako papeževo svetovalko in prevajalko Ingrid Stampa kot italijanskega kardinala Paola Sardija in nemškega škofa Josefa Clemensa so že razrešili z njihovih položajev in neposredne papeževe bližine. Trojico so zaslišali tako vatikanski organi pregona kot trije kardinali pod vodstvom Juliana Herranza Casada, ki jih je papež zadolžil za preiskavo uhajanja zaupnih dokumentov.

Podrobnosti z zaslišanj niso znane, v časopisu La Repubblica pa ugibajo, da je trojica papeževega majordoma Paola Gabrieleja prepričala v predajo tajnih papeževih dokumentov, da bi škodovala vatikanskemu državnemu sekretarju Tarcisiju Bertoneju, ki naj bi imel v Vatikanu preveč vpliva.
Odločitev sodišča bo znana avgusta
Gabrieleja, ki so ga maja ujeli s papeževimi zaupnimi dokumenti, so sicer v soboto izpustili iz zapora v hišni pripor, kjer bo ostal do odločitve sodišča, ali mu bodo sodili. Odločitev naj bi bila znana na začetku avgusta.

Zaupni dokumenti so v italijanske medije začeli prihajati januarja, kar je močno razjezilo in osramotilo Sveti sedež. Nekateri izmed dokumentov se ukvarjajo z navedbami o korupciji znotraj Vatikana, predvsem pa z dejavnostmi vatikanske banke in vatikanskega državnega tajnika, kardinala Bertoneja.

Ob izbruhu afere so sicer v Vatikanu poudarjali, da v uhajanje dokumentov kardinali niso vpleteni, temveč da je Gabriele deloval samostojno. Ker Gabriele velja za zvestega papežu, se je tako v javnosti ugibalo, ali ni samo žrtveno jagnje v boju za oblast znotraj vatikanske hierarhije.