Palestinci zahtevajo svojo pravico in zadoščenje za nedolžne žrtve. Foto: EPA
Palestinci zahtevajo svojo pravico in zadoščenje za nedolžne žrtve. Foto: EPA

Kot poroča časnik Guardian, bi morala Livnijeva, v času napada na Gazo izraelska zunanja ministrica, pretekli konec tedna spregovoriti na konferenci, ki jo je v Londonu organiziralo judovsko združenje, vendar je prihod odpovedala.



Se je Livnijeva načrtno izognila Londonu?
Pri londonski policiji novice niso želeli komentirati, češ da o nalogih za aretacije ne govorijo, dokler niso izvršeni, medtem ko so v britanskem zunanjem ministrstvu dejali, da zadevo še preučujejo. Poudarili pa so, da je Velika Britanija odločena narediti vse za mir na Bližnjem vzhodu ter ostati strateški partner Izraela.

V uradu Livnijeve so povedali, da je nekdanja ministrica obisk v Veliki Britaniji zaradi težav pri usklajevanju urnikov odpovedala že pred časom, česar pa odvetniki Palestincev niso vedeli, ko so se z zahtevo po nalogu obrnili na sodišče. Izraelski mediji sicer trdijo drugače, namreč da je Livnijeva obisk odpovedala prav zaradi naloga o aretaciji.

Do odločitve londonskega sodišča pa je bil kritičen izraelski veleposlanik v Londonu. "Zadeve so postale nesprejemljive. Čas je, da se to spremeni," je dejal Ron Prosor za izraelski vojaški radio.