Markovićeva je leta 2003 pobegnila v Rusijo, zdaj pa bi se rada vrnila domov. Foto: EPA
Markovićeva je leta 2003 pobegnila v Rusijo, zdaj pa bi se rada vrnila domov. Foto: EPA

68-letna Mirjana Marković, ki nikoli ni imela pomembnega položaja v vladi, imela pa je velik vpliv na soprogova dejanja, je bila pred desetimi leti obtožena zlorabe položaja pri prodaji državnega stanovanja. Njen 36-letni sin Marko je bil obtožen nasilja nad političnimi kritiki Miloševićevega režima. Proti obema je potekala tudi preiskava v povezavi s tihotapljenjem cigaret v 90. letih prejšnjega stoletja.

Družinski odvetnik Zdenko Tomanović je za srbski časnik Press povedal, da bo sodni postopek proti Markovićevi zastaral 13. oktobra, takrat pa bo prenehala veljati tudi mednarodna tiralica. Tomanović je povedal še, da je sodni postopek že prejšnji teden zastaral tudi proti Miloševićevemu sinu Marku in da je zamrznjena preiskava zaradi tihotapljenja cigaret.

Markovićeva je leta 2003 zbežala v Rusijo, srbski notranji minister Ivica Dačić pa je za Press povedal, da si Mirjana Marković po vseh teh letih želi vrniti v Srbijo.

Milošević obtožen zločinov proti človečnosti
Slobodan Milošević je z oblasti sestopil pred skoraj desetletjem, 5. oktobra 2000, leto pozneje pa so ga aretirali zaradi obtožb na račun korupcije ter zlorabe položaja in ga izročili Mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki ga je obtožilo zločinov proti človečnosti in kršenja vojnega prava. Tri leta pozneje je Milošević zaradi srčne kapi umrl v zaporu haaškega sodišča v Scheveningnu.