V Indoneziji se prigrizek imenuje chiki ngebul. Foto: EPA
V Indoneziji se prigrizek imenuje chiki ngebul. Foto: EPA

Otroci in najstniki so se med uživanjem "zmajevega diha" snemali, da bi posnetke nato objavili na družbenem omrežju TikTok. Otroci so dobili ozebline na koži, hude bolečine v želodcu in zastrupitev s hrano. Gre za pisane bombone, pomočene v tekoči dušik, kjer ob uparjanju slednjega nastaja meglica vlage iz zraka. Ko otrok bombone zaužije, se iz njegovih ust in nosa pojavijo dodatne meglice, so po poročanju CNN-a sporočili z indonezijskega ministrstva za zdravje. Ob tem so pozvali starše, učitelje in zdravstvene delavce, naj bodo pozorni na to.

Ta prigrizek je še posebej priljubljen pri otrocih. Posnetek, na katerem prikazujejo uličnega prodajalca med pripravo prigrizka, je na TikToku zbral že več kot deset milijonov ogledov. Pomoč v bolnišnici je poiskalo okoli 25 otrok, dva sta bila hospitalizirana.

Uporaba tekočega dušika pri pripravi hrane sicer ni prepovedana, saj ga uporabljajo tudi priznani kuharji, da popestrijo postrežbo. Gre za plin brez barve in vonja, ki se uporablja tudi pri nekaterih zdravstvenih postopkih in kot pripomoček pri zamrzovanju hrane. Če pa se ne uporablja pravilno, je lahko nevaren. "Tekoči dušik ni nevaren le za uživanje, ampak lahko povzroči hude težave pri dihanju, če hlape vdihujemo dalj časa," je dejal generalni direktor indonezijskega ministrstva za zdravje Maxi Rein Rondonuwu.

Stojnica s pripravo nevarnega prigrizka v Depoku na Javi. Foto: EPA
Stojnica s pripravo nevarnega prigrizka v Depoku na Javi. Foto: EPA

Prvi primer poškodbe zaradi tekočega dušika so obravnavali julija lani, ko je neki otrok iz vasi na otoku Java dobil ozebline na koži po zaužitju prigrizka. Še več primerov pa so obravnavali novembra in decembra. "V šolah morajo otroke poučiti o nevarnosti tekočega dušika v hrani, da bi preprečili še več primerov zastrupitve s hrano," je dodal Maxi.

V ZDA je tamkajšnja uprava za hrano in zdravilo (FDA) že leta 2018 izdala varnostna opozorila za hrano, kot so sladoledi, kosmiči in koktajli, če so pripravljeni s tekočim dušikom.