Sanjsko potovanje s Carnival Triumph se je sprevrglo v nočno moro. Foto: www.carnival.com
Sanjsko potovanje s Carnival Triumph se je sprevrglo v nočno moro. Foto: www.carnival.com

Smrad, smeti in vročina so le nekatere izmed težav, s katerimi se spopadajo že pet dni ujeti turisti in zaposleni, je poročal CNN.

Potniška križarka Carnival Triumph, ki jo vlečejo trije vlačilci, se že približuje pristanišču Mobile v ameriški zvezni državi Alabama. Počasna plovba ladje s 14 nadstropji čez Mehiški zaliv ni bila naporna le za čutila potnikov, pač pa tudi za njihovo potrpljenje.

Težave so se začele v nedeljo, ko je v strojnici ladje izbruhnil požar. Ladja je ostala brez elektrike, zato številni sistemi ne delujejo. Odpovedala je večina sanitarnega sistema, nekatere kabine je poplavilo, težko je dobiti hrano. Potniki prek elektronskih naprav svojcem sporočajo, da je stanje "nagnusno".

Zdravniki pa svarijo tudi, da bi na ladji lahko izbruhnile bolezni. Sanitarni pogoji so namreč katastrofalni, ladja pa pluje po vročem Mehiškem zalivu. Tako bi se lahko okužila tudi hrana. Zdravniki pravijo, da bodo morali potniki še nekaj tednov po vrnitvi podrobno opazovati svoje zdravje.

Družba bi se odkupila
Organizator potovanja, podjetje Carnival Cruise Lines, sicer položaj predstavlja z nekaj manj dramatičnosti. Tople vode res ni, teče pa mrzla, zato se lahko potniki tudi oprhajo. Ob tem delujejo tudi stranišča v nekaterih javnih prostorih ladje in v nekaterih kabinah.

Ko bo ladja prispela v pristanišče in bodo razrešena carinska vprašanja, bo sicer organizator potnikom ponudil prevoz v Houston oziroma Galveston, kjer se je križarjenje začelo, in prenočišče v New Orleansu. Rezervirali so okoli 100 avtobusov in več kot 1.500 hotelskih sob v New Orleansu ter organizirali več čarterskih poletov.

Potnikom se bodo poskušali odkupiti s tudi 500 dolarji, brezplačnim poletom domov, povrnitvijo stroškov potovanja in večine stroškov na krovu ter brezplačnim nadomestnim križarjenjem. Večina svojcev potnikov sicer meni, da zadnjega njihovi najbližji vsekakor ne bodo izkoristili.