Število rešenih rudarjev je iz ure v uro večje. Foto: EPA
Število rešenih rudarjev je iz ure v uro večje. Foto: EPA
Nesreča
Samo lani se je na Kitajskem zgodilo 1.616 rudniških nesreč. Foto: EPA

V času nesreče, ki se je zgodila 28. marca v pokrajini Šanši zaradi pomanjkljivih varnostnih razmer, je v rudniku delalo več kot 250 delavcev. Nekaj čez sto rudarjem se je takoj uspelo rešiti, druge pa je več dni reševalo okoli 2.000 reševalcev, ki so vodo iz jaškov črpali z enajstnimi črpalkami.

"Eno najuspešnejših reševanj v zgodovini"
Na Kitajskem so reševalno akcijo označili za čudež. Ljudje, ki so jih po enem tednu rešili iz zalitih rovov, so v šoku, trpijo pa tudi zaradi podhladitve, dehidracije in kožnih izpuščajev. Ob cesti, ki vodi do rudnika, ki je v lasti državne premogovne družbe Huadžin, velik pa je približno 170 kvadratnih kilometrov, se je zbrala množica ljudi, ki so s ploskanjem in vzkliki pozdravili preživele.

"Čudež se je končno zgodil," je dejal vodja reševalne operacije Liu Deženg, potem ko so na dnevno svetlobo potegnili prvih devet rudarjev. "A verjamemo, da bomo doživeli še kakšnega." Dve uri pozneje jih je bilo rešenih še več kot sto. "To je verjetno ena najneverjetnejših in najuspešnejših reševalnih akcij v zgodovini rudarstva po vsem svetu," je dejal svetovalec za varnost v rudnikih David Feickert.

Upanje, da bi lahko bili ujeti rudarji še živi, se je okrepilo v petek, ko so reševalci v ceveh, ki so jih speljali v poplavljeni jašek, slišali klice na pomoč in trkanje.

Nesreča se je zgodila, ker so delavci prebili steno starega jaška, polnega vode.

Rudniške nesreče kitajski vsakdan
Kitajskih rudnikov se drži sloves najsmrtonosnejših na svetu, saj v povprečju na dan zahtevajo sedem življenj. Lani je v 1.616 rudniških nesrečah v tej državi skupaj umrlo 2.631 ljudi, kar je 18 odstotkov manj kot leto prej.