Bruselj je Londonu jasno sporočil, da želi, da se postopek o izstopu Velike Britanije iz Unije čim prej začne. Foto: Reuters
Bruselj je Londonu jasno sporočil, da želi, da se postopek o izstopu Velike Britanije iz Unije čim prej začne. Foto: Reuters
John Kerry, Theresa May
Z britansko premierko Thereso May (desno) se je sestal ameriški zunanji minister John Kerry (levo), ki je odnose med ZDA in Veliko Britanijo označil za "nezlomljive". Foto: Reuters
Boris Johnson
Britanski zunanji minister Boris Johnson je bil eden najvidnejših zagovornikov izstopa Velike Britanije iz EU-ja, znan pa je po številnih, milo rečeno, nediplomatskih izjavah. Foto: EPA
Velika Britanija še ni začela postopka izstopa iz EU-ja

Kot je na višjem sodišču povedal Coppel, vlada nove konservativne premierke Therese May do konca leta še ne bo sprožila postopka po 50. členu lizbonske pogodbe, ki določa pravila o izstopu države iz Unije. "Predstavil sem vladno stališče glede časovnice in sodišče je določilo urnik skladno s to časovnico," je po današnji obravnavi pojasnil Coppel.

Sodišče je bilo naprošeno, naj izda mnenje, ali je v pristojnosti vlade, da sproži postopek, s katerim se bo začel dve leti trajajoči pogajalski proces, brez glasovanja v parlamentu. Naslednja obravnava na sodišču je predvidena v oktobru, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odnos ZDA in Velike Britanije "nezlomljiv"
S Thereso May, ki je na položaju nasledila Davida Camerona, in novim britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom se je v Londonu danes srečal ameriški zunanji minister John Kerry, ki je dejal, da bodo ostali odnosi med ZDA in Veliko Britanijo tudi po njenem odhodu iz EU-ja "posebni in nezlomljivi".

"Prepričan sem, da namerava ta britanska vlada prevzeti kar se da močno vlogo v Natu," je dejal Kerry, ki pričakuje tudi, da bo Velika Britanija še naprej igrala vodilno vlogo v ZN-u in v boju proti samooklicani Islamski državi (IS).

Johnson zavrnil opravičila za izjave
Johnson, ki je zagotovil, da bo Velika Britanija po brexitu postala dejavnejša in odprta navzven, je moral na tiskovni konferenci odgovarjati tudi na vprašanja glede nekaterih preteklih izjav. Ob tem je zavrnil opravičilo za tisti, v katerih je govoril o "delnem kenijskem rodu" ameriškega predsednika Baracka Obame, Hillary Clinton pa primerjal s "sadistično medicinsko sestro".

"Lahko bi porabili zelo veliko časa za veliko stvari, ki sem jih napisal v zadnjih 30 letih (...), vendar je pred nami nekaj resnejših tem," je novinarjem odgovoril Johnson.

Glede na to, da je pred časom dejal, da bi morale zahodne sile skupaj s sirskim predsednikom Bašarjem Al Asadom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom najti rešitev za sirski konflikt in premagati IS, je moral odgovoriti tudi na vprašanje, ali je spremenil svoje stališče glede Sirije. "Moje stališče je vedno bilo, da bi moral Asad oditi," je odvrnil Johnson.

Kerry in Johnson se bosta sestala še z zunanjimi ministri Nemčije, Francije in Italije, s katerimi bodo razpravljali o Siriji. Na večerji z zunanjima ministroma Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov pa bodo razpravljali o Jemnu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Velika Britanija še ni začela postopka izstopa iz EU-ja