V restavraciji so stregli libanonsko hrano. Foto: Reuters
V restavraciji so stregli libanonsko hrano. Foto: Reuters
Samomorilski napadi v Afganistanu

V restavraciji, priljubljeni med tujimi diplomati, se je razstrelil samomorilski napadalec, nato pa je v prostoru izbruhnilo še streljanje. Kot so dejale afganistanske oblasti, so napadalci "streljali vse po vrsti". Med 21 žrtvami je 13 tujcev - poleg že omenjenih uslužbencev mednarodnih organizacij tudi dva Kanadčana, Libanonec in Britanec. Pet ljudi je ranjenih.

Napadalci umrli pod streli policije
Restavracija se nahaja v četrti Vazir Akbar Han, v kateri ima sedež več tujih veleposlaništev, zato se v njej pogosto zadržujejo tuji državljani. Odgovornost za napad, ki so ga izvedli trije moški, oboroženi s puškami in bombami, so prevzeli talibani. Ti so sporočili, da so bili tarče napada tujci.

Varnostne sile so hitro prišle na kraj dogodka in napadalce ustrelile.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je "grozljiv napad" najostreje obsodil, pri tem pa se mu je pridružil tudi Varnostni svet ZN-a. Pri organizaciji so že napovedali poostritev ukrepov za zagotovitev varnosti svojega osebja. Odzvala se je tudi direktorica IMF-a Christine Lagarde, ki je izgubo enega izmed zaposlenih v organizaciji označila kot "tragično smrt, ki je vse pretresla".

Se bodo Američani dokončno umaknili?
Varnostne razmere v Afganistanu so še vedno skrb vzbujajoče. Zadnji kontingent Nata bo to nemirno državo zapustil konec leta, od takrat pa bo zagotavljanje varnosti izključno v rokah domačih sil. A ameriški predsednik Barack Obama želi z afganistanskim kolegom Hamidom Karzajem podpisati dogovor, po katerem bi nekaj pripadnikov ameriške vojske v državi ostalo tudi v prihodnjem letu.

Samomorilski napadi v Afganistanu