Tretjina vojakov bi mučenje dovolila, če bi tako rešila svojega kolega. Foto: EPA
Tretjina vojakov bi mučenje dovolila, če bi tako rešila svojega kolega. Foto: EPA
Ameriški vojaki o zlorabah

Prva raziskava o značaju in etičnosti med 1.770 vojaki in marinci na terenu je pokazala, da se zdi mučenje tretjini smiselno, če pripomore k pridobivanju podatkov.

Desetina vprašanih priznava, da so zlorabljali neudeležene v spopadih ali poškodovali njihovo premoženje, čeprav to ni bilo potrebno. Manj kot polovica bi o spornem vedenju kolega poročala nadrejenim.

Strah, depresije in stres najbolj vplivajo na moralo in duševno zdravje, zaradi česar se vojaki zatekajo k neetičnim dejanjem, ugotavlja poročilo, ki ga je dal izdelati nekdanji poveljnik ameriških sil v Iraku general George Casey.

Največ težav imajo predvsem tisti vojaki, ki jim podaljšajo služenje v Iraku in so tako že na drugi ali tretji odpravi v tej državi, ali tisti, ki so jim ubili ali ranili kolega. Poročilo je bilo pripravljeno že lanskega novembra, a so njegovo cenzurirano različico objavili šele v petek, potem ko so v javnost pricurljale njegove podrobnosti.

Al Masri živ ali mrtev?
Na spletni strani neke skrajne islamistične skupine se je pojavil zvočni posnetek, na katerem naj bi domnevno govoril Abu Ajub Al Masri, ki naj bi po zagotovilih oblasti v Bagdadu umrl v nedavnih spopadih med uporniki. Na posnetku glas, ki naj bi bil Al Masrijev, zanika poročanja o notranjih spopadih med suniti.

Egipčan Al Masri je na čelu iraške Al Kaide nasledil Jordanca Al Zarkavija, ki je bil lani junija ubit v ameriškem letalskem napadu. Uril naj bi se v Afganistanu, v Iraku pa naj bi oblikoval prvo celico Al Kaide. Ameriška vojska poročil iraških oblasti, da je bil ubit pred nekaj dnevi, ni potrdila.

Ameriški vojaki o zlorabah