Kitajski premier je spregovoril tudi o političnih reformah, ki na Kitajskem niso priljubljena tema. Foto: EPA
Kitajski premier je spregovoril tudi o političnih reformah, ki na Kitajskem niso priljubljena tema. Foto: EPA
Kongres
Kitajski ljudski kongres je zasedal deset dni. Foto: EPA

Približno 3.000 delegatov kitajskega ljudskega kongresa, ki je v Pekingu končal svoje desetdnevno zasedanje, se je poleg prenove gospodarstva zavezal še k povečanju prihodkov od kmetijstva in večji socialni stabilnosti. Načrt je podprlo 97 odstotkov delegatov, le 59 delegatov pa je glasovalo proti. Vladajoča komunistična partija je petletni načrt, ki predvideva povprečno sedemodstotno letno rast bruto domačega proizvoda, sprejela že lani oktobra.

Premier Ven Džjabao je povedal, da si mora Kitajska prizadevati tudi za politične reforme, a teh ni konkretneje opredelil. "Brez političnih reform gospodarske ne morejo uspeti in to, kar smo dosegli, bo izgubljeno," je dejal Ven, ki se je za politične reforme zavzel že lani poleti, njegove izjave pa so tedaj sprožile ugibanja o razkolu med njim in predsednikom države Hu Džintaom, ki je do reform bolj zadržan.

Premier je povedal tudi, da bo obdobje od leta 2011 do leta 2015 ključno, v njem pa bo cilj vlade "zvišati kakovost in učinkovitost kitajskega gospodarskega razvoja". Vlada si bo prizadevala za "socialno stabilnost in harmonijo", medtem ko se spopada z zapletenimi mednarodnimi in domačimi gospodarskimi razmerami, ki vključujejo tveganje visoke inflacije, je dejal.

O jedrskih načrtih je Ven molčal
Ven Džjabao ni omenjal načrtov za gradnjo novih jedrskih elektrarn, ki so pomemben del petletnega načrta, vendar pa so se po petkovem potresu na Japonskem in posledičnih težavah v več jedrskih elektrarnah pojavili dvomi o njih. Kitajska vlada je sicer v zadnjih dneh že sporočila, da nesreča na Japonskem ne bo vplivala na njihove načrte za gradnjo novih nukleark.

Premier je še napovedal, da si bo vlada prizadevala za omejitev rasti cen ter ustvarjanje novih delovnih mest v visokotehnološki industriji in storitvenem sektorju. Napovedal je še nadaljevanje boja proti korupciji in poudaril zavezanost razvoju "socialistične demokracije".