Anonymous je ena izmed najbolj znanih svetovnih hekerskih skupin. Foto: EPA
Anonymous je ena izmed najbolj znanih svetovnih hekerskih skupin. Foto: EPA

Anonymous je posnetek telekonference objavil na spletni strani YouTube. Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je že potrdil pristnost 17 minut dolgega posnetka, za katerega so dejali, da je bil namenjen samo predstavnikom oblasti in je bil pridobljen nezakonito.

"Kriminalna preiskava, namenjena identifikaciji in kaznovanju odgovornih, že poteka," je sporočil FBI.

Poleg zvočnega posnetka je bilo objavljeno tudi elektronsko povabilo agenta FBI-ja na pogovor, ki je potekal 17. januarja. V elektronski pošti agent FBI-ja vabi predstavnike evropskih policij, naj se udeležijo telekonference, "da se pogovorijo o tekočih preiskavah, povezanih s skupinami Anonymous, Lulzsec, Antisec in podobnimi skupinami".

Elektronsko vabilo je bilo poslano predstavnikom britanskih, francoskih, irskih, nemških, nizozemskih in švedskih pristojnih oblasti, edini, ki se identificirajo na posnetkih, pa so predstavniki FBI-ja in Scotland Yarda.

V najnovejšem sporočilu Anonymous obenem napoveduje spletni napad na Novo Ljubljansko banko.

FBI najbrž radoveden?
V sporočilu na Twitterju je Anonymous poleg povezave na posnetek objavil tudi sporočilo, da "je FBI najbrž radoveden, kako lahko že kar nekaj časa neprestano berejo njihove spletne komunikacije".

Trenutno še ni jasno, kako so hekerji prišli do posnetka, ki so ga sicer preuredili in tako preprečili, da bi se slišala imena nekaterih osumljencev, o katerih so se pogovarjali.

Med pogovorom so se britanski in ameriški predstavniki pogovarjali o tarčah njihovih preiskav, med drugim tudi o Jaku Davisu in Ryanu Clearyju, britanskih najstnikih, ki sta bila lani aretirana zaradi hekerstva.

Skupina Anonymous je v preteklosti prevzela odgovornost za nekatere velike hekerske napade, med drugim za napade na velike finančne institucije, v katerih vidi sovražnike spletne strani WikiLeaks.

Prejšnji mesec je sprožila obsežen napad na spletne strani FBI-ja in ameriškega ministrstva za pravosodje v odziv na zaprtje ene največjih spletnih strani za izmenjavo datotek Megaupload.