V nasilju je bilo skupaj ranjenih okoli 40 policistov in protestnikov. Foto: EPA
V nasilju je bilo skupaj ranjenih okoli 40 policistov in protestnikov. Foto: EPA
false
Policija je uporabila ogromne količine solzivca. Foto: Reuters
Spopadi policije in protestnikov v Črni gori

Napetosti v Črni gori se stopnjujejo. Policija je v Podgorici že tretjič v zadnjem tednu proti protestnikom, ki zahtevajo odstop premierja Mila Đukanovića, uporabila solzivec.

Več tisoč protestnikov, po ocenah policije naj bi jih okoli 6.000, je pred stavbo parlamenta vzklikalo "Milo lopov" in "Konec je z njim". Zahtevali so odstop vlade, oblikovanje prehodne vlade in razpis poštenih in demokratičnih volitev. "Več kot 25 let na oblasti bi bilo preveč celo za Mahatmo Gandija, kaj šele za tega lopova," je izjavil 30-letni protestnik Rašo.

Posnetek neredov (Vir: Reuters)

Demonstracije, ki jih je za 19. uro sklicala opozicijska stranka Demokratična fronta, so se okoli 22. ure sprevrgle v nerede, ulice pa je preplavil solzivec. Protesniki so poskušali vdreti v parlament, a jih je policija ustavila. Policija je uporabila velike količine solzivca in šokgranate, iz vrst protestnikov pa so priletele molotovke.

Član predsedstva DF-a Branko Radulović, sicer podpredsednik parlamenta, je dejal, da bo nova oblast izvedla lustracijo, Đukanović pa da bo odgovarjal za "krajo". Policiste je pozval, naj odložijo ščite in naj bodo pametni.

Ranjeni na obeh straneh
Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je bilo po podatkih črnogorskega notranjega ministra Raška Konjevića v spopadih med policijo in protestniki ranjenih 15 policistov, med njimi eden huje. Zdravniško pomoč je poiskalo tudi 24 protestnikov, ki so večinoma imeli težave zaradi vdihavanja solzivca. Policija je pridržala tudi nekaj opozicijskih politikov.

Đukanović vztraja in obtožuje Rusijo
Premier Đukanović je sicer že pred protestom dejal, da ne on ne vlada ne nameravata odstopiti, saj naj bi bilo to neodgovorno dejanje v odnosu do večine državljanov Črne gore, ki da vlado podpirajo.

Demokratična fronta že 20 dni organizira proteste v Podgorici, stranka pa je dala vladi rok, da odstopi in razpiše volitve, Đukanović, ki je na oblasti vse od osemdesetih let prejšnjega stoletja, pa napoveduje, da je predčasne volitve pripravljen razpisati za 2. december. Takrat bo namreč vrh Nata, na katerem naj bi Črna gora dobila vabilo za članstvo. Đukanović je opozicijo obtožil, da želi s protesti preprečiti članstvo Črne gore v Natu, po njegovem mnenju pa v ozadju protestov stoji Rusija.

Spopadi policije in protestnikov v Črni gori