Ruski tanki so grozili gruzijski prestolnici leta 2008. Foto: EPA
Ruski tanki so grozili gruzijski prestolnici leta 2008. Foto: EPA
Gruzija vojna žrtve
Moški stoji pred fotografijami žrtev petdnevne rusko-gruzijske vojne. Foto: EPA

Poročilo televizijske hiše Imedi TV, ki je v resnici le obudilo spomin na rusko-gruzijsko vojno leta 2008, je bilo lažno. A neslano šalo prebivalci Gruzije niso sprejeli z nasmeškom na obrazu. Dogodek je bil podoben tistemu, ki se je zgodil 30. oktobra 1938, ko je radijska mreža CBS predvajala fiktivno reportažo "Vojna svetov" iz gledališča Mercury Theatre. V prvi osebi jo je takrat pripovedoval mladi in neznani Orson Welles. Zgodba je sicer govorila o tem, da so Zemljo napadli Marsovci, ki so na našem planetu iskali dragocene surovine, kot je voda.

A učinek poslušalcev v New Jerseyju je bil podoben tistemu v Gruziji. Kaos, panika, bes. Televizijsko hišo so gledalci zasuli s številnimi telefonskimi klici za dodatna pojasnila, nekateri pa so celo pobegnili na ulice.

"Opozoriti smo želeli na pravo nevarnost"
Vendarle pa Marsovci Gruzijcem niso tako blizu, kot so jim bili ruski tanki, ki so državo zapustili pred 18 meseci. Res pa je, da je Imedi TV v posnetku uporabil že videne, sicer arhivske posnetke ruskih tankov, ki so se približevali gruzijski prestolnici. S posnetkom pa so želeli pokazati, kaj bi se lahko zgodilo, če bi atentat na gruzijskega predsednika Mihaela Sakašvilija takrat uspel. In čeprav naj bi televizija gledalce opozorila, da gre za simulacijo dogodkov, opozorila mnogi Gruzijci niso upoštevali. Vodja Imedi TV George Arvelandze je za Reuters dejal, da so s posnetkom želeli pokazati na "pravo nevarnost", ki bi se lahko razkrila.

Televizijska hiša se je za dejanje opravičila
Čeprav se je televizijska hiša za svoje dejanje opravičila, se je v Gruziji prah šele dvignil. Nekateri so prispevek ocenili kot prikrit udarec gruzijskemu opozicijskemu politiku, ki se je pred kratkim v Moskvi sešel z ruskim premierjem Vladimirjem Putinom. Mnogi novinarji in jezni Gruzijci pa so celo protestirali pred studiem televizije Imedi TV, dogodek pa so označili kot "ogaben".

Naj spomnimo, vojna v Gruziji se je začela s spopadom med južnoosetijskimi separatistimi in gruzijskimi silami. Te so v noči na 8. avgust 2008 vdrle v Južno Osetijo. "Rusija proti nam vodi vojno na našem ozemlju," je takrat za CNN dejal gruzijski predsednik Sakašvili. Njihov napad pa so Rusi v petdnevni bliskoviti vojni, ki je presenetila svet, hitro porazili. Vojna je terjala tudi življenja civilistov, več deset tisoč pa jih je moralo zapustiti domove.

Simulacija rusko-gruzijske vojne na Imedi TV: