Obletnico neodvisnosti so izkoristili za odprtje 160-kilometrskega naftovoda med Severno Osetijo v Rusiji in Južno Osetijo. Foto: Reuters
Obletnico neodvisnosti so izkoristili za odprtje 160-kilometrskega naftovoda med Severno Osetijo v Rusiji in Južno Osetijo. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev
Medvedjev je ob obletnici priznanja obiskal Mongolijo, kjer se je preizkusil v lokostrelstvu. Foto: Reuters

"Ne obžalujem odločitve. Menim, da je z vidika mednarodnega prava legitimna, pravična in absolutno potrebna. Za nas je ta odločitev nepreklicna," je med obiskom v Mongoliji zatrdil ruski predsednik Medvedjev.

Kremelj je neodvisnost pokrajinama v Gruziji priznal 26. avgusta lani, kmalu zatem, ko so ruske sile odbile poskus Gruzije, da zavzame Južno Osetijo. Moskva je v pokrajini poslala na stotine vojakov. Gruzija je vojno in rusko priznanje neodvisnosti separatističnih pokrajin označila za odvzem njenega suverenega ozemlja.

Priznanje kot odgovor na Kosovo
Moskva trdi, da je priznanje del njenih prizadevanj, da zaščiti ruske državljane v obeh pokrajinah, ki sta se odcepili od Gruzije v vojnah v 90. letih prejšnjega stoletja, hkrati pa je namignila, da je priznanje odgovor Zahodu, ki je kljub nasprotovanju Moskve priznal neodvisnost Kosova.

Putin želi konsistentna pravila
Ruski premier Vladimir Putin je v Moskvi dejal, da je "z moralnega vidika" povsem upravičeno primerjati primer Kosova s primeroma Abhazije in Južne Osetije. "V vsebini ni nobene razlike. Etnični spori obstajajo tu in tam, prav tako kršitve zakona," je dejal in pozval mednarodno skupnost, naj se dogovori, katerim pravilom bo sledila.

Po Rusiji še Nikaragva in nihče več
Poleg Rusije je neodvisnost Abhazije in Južne Osetije priznala le še Nikaragva, preostali svet pa ju ima še vedno za del Gruzije, čeprav je Moskva pritisnila na svoje zaveznice, naj sledijo njenemu zgledu in pokrajini priznajo kot neodvisni. Abhazijski voditelj Sergej Bagapša je zmanjševal pomen nasprotovanja drugih držav, da priznajo Abhazijo, in ga označil za "slabo, ne pa tragično". "Rusija nas je priznala in vzela pod svojo zaščito, pomaga nam oživiti gospodarstvo, razviti družbeno sfero, pomaga pa nam tudi v mednarodnih zadevah," je povedal v pogovoru za ruski časnik Rosiskaja Gazeta.

Rusko zunanje ministrstvo je v torek znova pozvalo k mednarodnemu priznanju, češ da je to edina pot, da se zagotovita mir in varnost v pokrajinah.

Skromno praznovanje
Ob prvi obletnici priznanja neodvisnosti, ki so jo razglasili na državni praznik, tako v Abhaziji kot Južni Osetiji zaradi gospodarske krize potekajo skromne slovesnosti. V prestolnici Abhazije Suhumiju so na grobove padlih položili vence, večernemu koncertu pa naj bi sledil nagovor Sergeja Bagapša. Južnoosetijski voditelj Edvard Kokojti bo obletnico preživel na obisku pri ruskem premierju Vladimirju Putinu v Moskvi.