Vseh 155 potnikov in članov posadke je letalo zapustilo brez večjih poškodb. Foto: EPA
Vseh 155 potnikov in članov posadke je letalo zapustilo brez večjih poškodb. Foto: EPA

Na nebu nad New Yorkom se je v četrtek popoldne dogajala prava drama in le prisebnosti ter hitremu odzivanju pilota se lahko zahvalijo, da so vsi potniki preživeli nesrečo, ko je moralo letalo airbus 320 ameriške letalske družbe US Airways zaradi najverjetnejšega trka s pticami pristati na reki Hudson.

Zaradi preiskave 57-letni pilot Chesley Sullenberger še ne sme spregovoriti za javnost, so bili pa zato toliko zgovornejši presrečni potniki, ki niso skoparili s pohvalami na račun, ki je letalo zapustil, šele ko se je prepričal, da so ga vsi varno zapustili.

Župan New Yorka Michael Bloomberg je zaradi uspešnega zasilnega pristanka pilota takoj označil za heroja in ob tem izrekel pohvale tudi reševalcem, ki so potnikom varno pomagali iz letala.

Trup letala je zdaj privezan ob obrežje in ga bodo z žerjavi kmalu potegnili na kopno, potapljači pa še iščejo enega izmed motorjev, vendar jim iskanje otežujejo močni tokovi in slaba vidljivost. Ko bodo pregledali črno skrinjico, da bi razjasnili, kaj točno je bil vzrok, da je oba motorja zajel ogenj in se je moral pilot odločiti za zasilni pristanek.

G. V.