Tim Kretschmer je v šolo vstopil v črni bojni opremi, vendar obraza ni imel zamaskiranega, tako da so ga učitelji in učenci prepoznali. Foto: Bild
Tim Kretschmer je v šolo vstopil v črni bojni opremi, vendar obraza ni imel zamaskiranega, tako da so ga učitelji in učenci prepoznali. Foto: Bild
Tim Kretscmer
Trener opisuje Kretschmerja kot nadarjenega igralca namiznega tenisa, ki je bil njegov edini konjiček in ga je jemal zelo resno. Foto: Reuters
Šola Albertville
Priče pripovedujejo, da je Kretschmer vstopil v šolo in takoj začel streljati brez besed. Foto: EPA
Nemčija dan po pokolu

Vsa Nemčija je pretresena in žaluje za žrtvami v mestu na jugozahodu države, kjer je dobro oboroženi 17-letnik vstopil v svojo nekdanjo srednjo šolo in začel streljati, pri čemer je ubil devet dijakov in tri učiteljice, nato pa na begu pred policijo ustrelil še tri ljudi.

"Zmeraj je vse isto. Vsi se mi smejijo. Nihče ne vidi mojih potencialov. Resno mislim. Imam orožje in zjutraj se bom odpravil v svojo nekdanjo šolo in pripravil čisto pravi raženj. Mogoče se mi bo uspelo izmuzniti. Poslušajte. Jutri boste slišali o meni. Zapomnite si ime kraja: Winnenden," je mladenič zapisal v neki spletni klepetalnici le nekaj ur pred napadom.

Kertschmer naj bi si za tarčo izbiral dekleta, s katerimi je nekoč hodil skupaj v šolo. Med ubitimi dijaki je bilo namreč osem deklet in po mnenju glavnega preiskovalca Hansa Dieterja Wagnerja je napadalec namerno vstopil v razrede, kjer je poznal dijake še izpred dveh let, ko je sam končal šolanje. Tudi med sedmimi ranjenimi so vsa dekleta. Na to se bodo zdaj osredotočili preiskovalci pri iskanju motivov za morijo.

"Še niste vsi mrtvi?"
Po poročanju nemškega Bilda se je med svojim pohodom na šoli kar trikrat vrnil v svoj nekdanji razred in zadnjič, ko je vstopil, je tudi edinkrat spregovoril. "Še niste vsi mrtvi?" naj bi jezno zasikal.

Policija domneva, da je napadalec nameraval ubiti še več ljudi, saj so našli še veliko neuporabljenega streliva, medtem ko je večino žrtev ubil s strelom v glavo. "Strelski obračun je bil načrtovan. Morilec je želel pokol," je dejal Dieter Schneider s policije v deželi Baden-Württemberg.

Po streljanju na šoli je Kertschmer ubil človeka pred bližnjo kliniko in pred tamkajšnjo trgovino zajel avto z voznikom. Nekaj pozneje je umrl v mestu Wendlingen, ki se nahaja 30 kilometrov od šole, kamor se je pred policijo zatekel v neko prodajalno avtomobilov in tam ubil še dva človeka. Obračun s policijo je bil zelo nasilen in policisti pripovedujejo, da je streljal na vsakega, ki ga je videl, nato pa si je po vsej verjetnosti sodil sam.

V spodnjem videu si oglejte zadnje sekunde streljanja.

Kretschmer ni odstopal od drugih
Navdušeni igralec namiznega tenisa je srednjo šolo Albertville končal pred dvema letoma in je študij nadaljeval na trgovski šoli. Njegov trener ga opisuje kot "normalnega" fanta, ki ni bil agresiven, mogoče včasih le aroganten, vendar je veljal za enega od boljših igralcev. Razen nadarjenosti za šport fant ni izstopal po ničemer, je za BBC povedal Eckehard Weiss, ki je Kretschmerja treniral tri leta in pol, preden je pred letom in pol zamenjal klub.

Za izvedbo svojega načrta je uporabil orožje očeta, ki je član krajevnega strelskega kluba ima doma zbirko 15 kosov orožja. Sin je vzel puško, ki se je nahajala v očetovi spalnici in ni bila varno zaklenjena. Sosedje in drugi družino opisujejo kot prijazno in tudi trener Kretschmerja pravi, da pri njih ni bilo nič nenavadnega.

Od lani obiskoval psihiatra
V šoli so povedali, da je imel povprečne ocene in ni odstopal od drugih dijakov. Njegov 19-letni sosed in nekdanji soigralec ga je sicer opisal kot samotarja, ki je imel doma obsežno filmsko zbirko grozljivk. Po podatkih policije je Kretschmer od leta 2008 obiskoval psihiatra, kratek čas naj bi bil celo hospitaliziran. Z zdravljenjem bi moral nadaljevati, a ga je prekinil.

G. V.

Nemčija dan po pokolu