Šport predstavlja veliko upanje za še vedno nemirni Afganistan, katerega nogometna reprezentanca je pred kratkim v finalu pokala jugovzhodne Azije izgubila proti Indiji. Mlada afganistanska reprezentanca kriketa je osvojila azijsko prvenstvo do 20 let. Foto: Zveza Nato
Šport predstavlja veliko upanje za še vedno nemirni Afganistan, katerega nogometna reprezentanca je pred kratkim v finalu pokala jugovzhodne Azije izgubila proti Indiji. Mlada afganistanska reprezentanca kriketa je osvojila azijsko prvenstvo do 20 let. Foto: Zveza Nato
Stadion Gazi
Na stadionu je velik portret afganistanskega predsednika Hamida Karzaja. Foto: Zveza Nato
Stadion Gazi
Športniki so se že pred uradnim odprtjem na stadionu pripravljali na mednarodna tekomovanja. Foto: EPA

V četrtek so v afganistanski prestolnici znova odprli stadion Gazi in slovesnosti so se udeležili številni mladi afganistanski športniki. Staro zelenico so odstranili in jo kot del z ameriškim denarjem podprte obnove nadomestili z umetno travo.

"Od vseh mednarodnih projektov v Afganistanu je ta najbolj priljubljen in uživa podporo vseh Afganistancev," je odprtje stadiona komentiral generalpolkovnik Mohamad Zaher Agbar, predsednik afganistanskega olimpijskega komiteja, ki je bil pet let nogometni vratar moštva afganistanske vojske.

"Prostor, ki so ga talibani nekoč uporabljali za usmrtitve ljudi, nato pa v njihovi krvi igrali nogomet, se je zdaj spremenil v prostor miru," je dejal o stadionu, ki so ga med talibanskim režimom v drugi polovici 90. let prejšnjega stoletja uporabljali za javno kaznovanje prestopnikov. To je med drugim vključevalo rezanje rok, obešanje na prečko gola in usmrtitve s streli v glavo.

"Šport pomaga združevati ljudi in okrepil bo našo nacionalno identiteto," je povedal Agbar in razkril, da se že dogovarja, da bi stadion prihodnje leto gostil tuje boksarje in nogometaše.

Z imenom Gazi označujejo muslimanske borce, ki so v bitkah pokončali nevernike, a se ime uporablja tudi za Afganistance, ki so se v vrstah britanske vojske bojevali za neodvisnost Afganistana v začetku 20. stoletja.

"Začetek preporoda"
Slovesnosti ob odprtju stadiona se je udeležil tudi poveljnik tujih sil v Afganistanu, ameriški general John Allen, ki so mu skupaj s še z nekaterimi drugimi vojaškimi predstavniki podelili medalje.

"Zelo pomembno je, da je bil stadion obnovljen in da ga zdaj lahko uporabljajo športniki. V času talibanov so ga uporabljali za grozovite stvari in danes se je začel preporod. To je resnično pozitivno za Afganistan," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega veleposlaništva v Afganistanu.

Nekoč krvava zelenica čaka na tekmovanja
Med parado športnikov na četrtkovi prireditvi na stadionu je 58-letni afganistanski novinar Zabiula obudil spomine na krute čase talibanskega režima, ko je bil na stadionu priča kaznovanju in usmrtitvam.

"Bil je neki tat, ki je ukradel nekaj sovaščanu ... odrezali so mu roke, točno tam," je dejal in s prstom pokazal na rob kazenskega prostora, kjer so zdaj dobro vidne bele črte.

"Moški in ženska sta imela nedovoljene spolne odnose. Ujeli so ju, pripeljali sem in ju kaznovali s stotimi udarci z bičem ter jima ukazali, da se morata poročiti. Videl sem tudi ljudi, ki so jih obglavili ali ustrelili. Afganistanci ne bodo nikoli pozabili teh slabih spominov," je dejal.

"Zdaj lahko moški in ženske, fantje in dekleta, skupaj uživajo v mirni tekmi."

Nova umetna trava zdaj čaka le še na pregled krovne svetovne nogometne organizacije Fifa, in ko bo ta prižgala zeleno luč, bo na stadionu dovoljeno organizirati mednarodna tekmovanja.

Zaradi še vedno nestabilnih razmer je sicer malo upanja, da bi na zelenici kmalu zaigrala kakšna tuja nogometna reprezentanca.

Spodnji posnetek v času talibanskega režima podtalne afganistanske organizacije za pravice žensk RAWA prikazuje javno kaznovanje na stadionu Gazi. OPOZORILO: Posnetek vsebuje nazorne prizore nasilja.