Talibani pakistansko vojsko obtožujejo, da tudi ona izvaja usmrtitve. Foto: EPA
Talibani pakistansko vojsko obtožujejo, da tudi ona izvaja usmrtitve. Foto: EPA
Hiša Jana Mohameda Khana
Jana Mohameda Khana sta napadalca ubila na njegovem domu v Kabulu. Foto: Reuters

Videoposnetek prikazuje policiste, ki na pobočju nekega hriba z rokami, zvezanimi na hrbtu, stojijo v vrsti pred oboroženim moškim, ki jih graja. Višji talibanski poveljnik jih obtožuje, da so sovražniki islama in da jih želi bog kaznovati, nato pa začnejo streljati na njih in jih prerešetajo s kroglami. Kasneje neki moški vsakemu od njih v glavo izstreli kroglo, da zagotovo ne bi preživeli streljanja.

Incident naj bi se zgodil junija, ko so oboroženi moški prišli iz Afganistana in v okrožju Dir zajeli policiste. Trupla so odkrili tamkajšnji prebivalci, potem ko so oboroženi moški odšli, poroča BBC.

Talibani policistom na posnetku očitajo tudi, da je pakistanska vojska v Svatu ubila šest otrok. Obtožba se nanaša na videoposnetek, ki se je pojavil lani in ki prikazuje šest mladih talibanskih osumljencev, ki jih vojaki ubijejo v gozdu. Pakistanska vojska trdi, da je posnetek lažen, kljub temu pa skupine za človekove pravice pravijo, da obstaja veliko dokazov o tem, da je vojska izvajala usmrtitve domnevnih talibanov.

"Plačal je za svoja dejanja"
Talibani so tudi prevzeli odgovornost za nedeljski uboj tesnega sodelavca afganistanskega predsednika Hamida Karzaja Jana Mohameda Khana. "Ubili smo ga. Tako je plačal za svoja dejanja," je sporočil tiskovni predstavnik talibanov in zagrozil, da bodo nadaljevali nasilna dejanja. Po podatkih afganistanskega notranjega ministrstva sta napad na Kana na njegovem domu v Kabulu izvedla dva oborožena moška, v spopadu pa sta bila napadalca ubita. V napadu je bil ubit tudi zakonodajalec Hašim Vatanval.

Khan je bil višji svetovalec predsednika Karzaja in njegov tesni sodelavec. V preteklosti je bil guverner pokrajine Uruzgan. "Bil je prav tako pomemben kot Ahmed Vali Karzaj," je povedal neimenovani predstavnik vlade.

Drugi umor v krogih blizu Karzaja
Khanov uboj se je zgodil manj kot teden dni po uboju Karzajevega polbrata Ahmeda Valija Karzaja, enega najvplivnejših afganistanskih politikov, in je že drugi napad v manj kot tednu dni na ljudi, ki so blizu afganistanskemu predsedniku. Ahmeda Valija Karzaja so ubili v Kandaharju, odgovornost za napad pa so prav tako prevzeli talibani.

Kot poročajo tudji mediji, sta zadnja dva umora Karzajevih sodelavcev povzročila paniko in strah med sodelavci in zavezniki afganistanskega predsednika. To bi lahko po mnenju številnih analitikov povzročilo napetosti in nestabilnosti v vladi ravno v času, ko je zveza Nato v pokrajini Bamidžan začela prenos oblasti Afganistancem.

"Talibani hočejo oslabiti vlado"
"Mislim, da je namen talibanov oslabiti afganistansko vlado," je za ABC News povedal direktor afganistanskega politološkega centra Harun Mir. "Če ocenimo napredek v Afganistanu, so edini uspeh afganistanska država, vlada in državne institucije. Talibani hočejo oslabiti afganistansko vlado, in to je povzročilo paniko med ljudmi v Afganistanu. Številni se bojijo, da bodo naslednji na spisku talibanov," je še dodal Mir.