Ahmad Vali je bil tarča nenehnih kritik zaradi domnevne vpletenosti v korupcijo. Foto: EPA
Ahmad Vali je bil tarča nenehnih kritik zaradi domnevne vpletenosti v korupcijo. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Francoski vojaki, ki bodo v Afganistanu ostali tudi po letu 2012, bodo nameščeni v pokrajini Kapisa. Foto: EPA
Umrl Karzajev brat

"Potrjujem, da je bil v svoji hiši ubit Ahmad Vali," je sporočil tiskovni predstavnik guvernerja Kandaharja, kjer je bil predsednikov mlajši polbrat vodja začasnega sveta.

Neimenovani predstavnik varnostnih sil je povedal, da je Ahmada Valija ubil eden izmed njegovih osebnih stražarjev in v atentat ni bil vpleten nihče od zunaj.

Odgovornost za atentat so prevzeli talibani in njihov tiskovni predstavnik je sporočil, da je Ahmada Valija na njegovem domu ustrelil njihov tajni agent. "Za nas in ljudstvo je dobra novica, da smo se znebili človeka, ki je zatiral prebivalce Kandaharja," je dejal Kari Jusuf Ahmad.

Sporno bogatenje
Ahmad Vali je bil precej sporna osebnost, saj se je moral otepati številnih kritik, predvsem na račun svojega premoženja, ki naj bi si ga nagrabil s pomočjo trgovine z mamili. Obtoževali so ga tudi, da je s svojim vplivom odstranjeval politične nasprotnike. Sam je vse obtožbe zanikal.

Odkrito so se v njegov bran postavili tudi nekateri ameriški politiki, saj niso hoteli ogroziti pomembnih odnosov s kandaharskim veljakom, ki je bil tesen zaveznik ameriških sil v nemirni državi.

Kandahar je bil zibelka talibanskega gibanja in je še vedno ena najnemirnejših afganistanskih pokrajin, kjer se dogajajo vsakodnevni napadi talibanskih upornikov.

ZDA obsojajo umor Karzajevega brata
Na umor Karzaja so se že odzvale ZDA, ki so obsodile tragični dogodek. "ZDA kar se ga močno obsojajo umor Karzajevega brata," je sporočil tiskovni predstavnik Bele Hiše Jay Carney, umor pa je obsodil tudi poveljnik mednarodnih sil v Afganistanu, general David Petraeus. Ob tem je dodal, da bodo sile Isafa sodelovale z afganistanskimi oblastmi pri iskanju odgovornih za umor.

Sarkozy napovedal umik francoskih vojakov
Atentat se je zgodil ob nenapovedanem obisku francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja v Afganistanu, kjer je napovedal, da bo Francija do konca prihodnjega leta iz države umaknila okoli tisoč svojih vojakov.

Trenutno je v Afganistanu nastanjenih okoli 4.000 francoskih vojakov, ki so večinoma v Kabulu, Sarobiju in pokrajini Kapisa na severovzhodu države.

Francija je zadnja velesila, ki je napovedala umik svojih vojakov iz Afganistana. ZDA naj bi do konca poletja leta 2012 umaknile 33.000 svojih vojakov.

Umrl Karzajev brat