Karzaj je bil na pogrebu vidno prizadet. Foto: EPA
Karzaj je bil na pogrebu vidno prizadet. Foto: EPA

Karzajevega mlajšega brata je ubil njegov osebni stražar, za katerega so pozneje talibani ob prevzemu odgovornosti za atentat povedali, da je bil njihov speči agent.

Osebni stražar je bil v službi Karzajeve družine več kot desetletje in je imel njihovo polno zaupanje. Po atentatu so ga takoj ubili drugi varnostniki.

Nekateri sicer dvomijo, da bi nekdo, ki je dolga leta tako blizu Karzajevi družini, delal za upornike, poroča BBC in ob tem spominja, da je imel Vali zaradi svojih poslov in položaja tudi mnogo drugih sovražnikov.

Pogrebne slovesnosti, ki se jih je udeležilo več tisoč ljudi, je vodil predsednik Karzaj, spremljalo pa ga je več vplivnih afganistanskih voditeljev, med njimi tudi Gul Aga Šerzaj.

Šerzaja omenjajo kot mogočega Valijevega naslednika na mestu neuradnega prvega moža južne afganistanske pokrajine, kjer je bil Vali sicer vodja začasnega vladnega sveta.

Karzaj na pogrebu ni mogel skrivati svoje žalosti in je kljub množici jokal ter poljubljal obraz pokojnega polbrata. Zaskrbljeni udeleženci pogreba so ga nato odpeljali od groba in ga pri tem opomnili, da televizijske kamere spremljajo vsak njegov korak.

Med pogrebom so v mestu odjeknile eksplozije in v eni izmed njih naj bi bila ranjena dva sodelavca guvernerja sosednje pokrajine Helmand.

"Nepogrešljiv"
Čeprav je Vali vodil začasni svet, pa njegova moč in vpliv nista bila povezana s tem položajem, ampak z njegovimi klanskimi in družinskimi vezmi ter z nakopičenim bogastvom, ki naj bi ga pridobil tudi na sumljiv način, med drugim s trgovino z mamili.

Sam je te in druge obtožbe o povezavi z ameriško obveščevalno agencijo Cia odločno zanikal.

Njegova smrt je nedvomno hud udarec za Karzaja, ki ni ostal samo brez družinskega člana, ampak tudi brez močne osebnosti na vodilnem položaju v eni najbolj nemirnih pokrajin, kjer je bila zibelka talibanskega gibanja in je danes prizorišče nenehnih napadov talibanov. Po mnenju nekaterih je bil Vali "nepogrešljiv".