Tomislav Nikolić na mestu vodje radiklacev nadomešča Vojislava Šešlja, ki je v Haagu, kjer mu sodijo zaradi vojnih zločinov. Foto: EPA
Tomislav Nikolić na mestu vodje radiklacev nadomešča Vojislava Šešlja, ki je v Haagu, kjer mu sodijo zaradi vojnih zločinov. Foto: EPA
Vojislav Koštunica in Boris Tadić
Vojislav Koštunica bo ostal predsednik tudi nove vlade. Foto: EPA
Nikolić se je umaknil

Sobotna seja se je zavlekla dolgo v noč, zato so poslanci razpravo nadaljevali še v nedeljo. Do izredne seje je prišlo, potem ko se je demokratski blok v petek dogovoril o sestavi nove vlade, ki jo bo še naprej vodil dosedanji premier Vojislav Koštunica. Del dogovora je bila tudi odstavitev Nikolića z mesta predsednika skupščine, kamor je bil izvoljen v torek, ko ga je podprla tudi Demokratska stranka Srbije premierja Koštunice. Ta se je po dogovoru s srbskim predsednikom Borisom Tadićem o oblikovanju vlade nato premislil in vodjo radikalcev pozval k odstopu.

"Koštunica prevaral sebe in Srbe"
Nikolić je poziv k odstopu zavrnil, saj je zahteval, da ga k temu pisno pozove večina poslancev, vendar je na izredni seji vseeno popustil in odstopil, saj nasprotnikom, kot je sam dejal, ni privoščil zadovoljstva, da bi ga razrešili z glasovanjem. Na vprašanje, ali se počuti prevaranega, je Nikolić odgovoril, da je Koštunica prevaral predvsem samega sebe, prebivalce Srbije in srbski narod.

Po izvolitvi je Nikolić grozil z različnimi oblikami obstrukcije, ki jih dopušča veljavni poslovnik o delu skupščine, tudi z razglasitvijo izrednih razmer, da bi tako onemogočil oblikovanje nove vlade. Kljub grožnjam in pod pritiski mednarodne skupnosti so Tadićeva Demokratska stranka, Koštunićeva Demokratska stranka Srbije in stranka G-17 Mladjana Dinkića presegli medsebojna nasprotja in se dogovorili o vladi.

Demokrati ujeli zadnji vlak
Z dogovorom o sestavi vlade t. i. demokratski blok lovi zadnji vlak pred razpisom novih volitev, saj bo v torek opolnoči potekel zakonski rok za oblikovanje nove srbske vlade. Tako bodo poslanci v ponedeljek nadaljevali razpravo o predlogu zakona o ministrstvih, ki je pogoj za izvolitev vlade.

Nov vladni kabinet naj bi imel 25, in ne samo 19 članov, kot jih je imel prejšnji. Demokratska stranka Srbije in njena zaveznica Nova Srbija pod vodstvom Velimirja Ilića bo poleg premierskega položaja dobila še sedem ministrstev, in sicer notranje, ki je bilo eno najspornejših, za energetiko, infrastrukturo, trgovino, vero, šolstvo in za Kosovo.

Tadićevi demokrati z največ ministrstvi
Demokratska stranka, ki jo vodi predsednik Boris Tadić, bo dobila mesto podpredsednika vlade, ki bo skrbel za evropske povezave, in 12 ministrstev. Ministri demokratske stranke bodo tako vodili ministrstva za obrambo, zunanje zadeve, finance, pravosodje, kmetijstvo, telekomunikacije, delo in socialno politiko, državno upravo in lokalno samoupravo, za varstvo okolja ter ministrstvo za kulturo in diasporo.

Stranka G17 plus, ki ima v parlamentu le 19 poslancev, bo vodila ministrstva za gospodarstvo in regionalni razvoj, ministrstvo za zdravje, za znanost ter ministrstvo za mladino in šport.

Nikolić se je umaknil