Borisu Tadiću in Vojislavu Koštunici je uspelo najti skupni jezik in doseči dogovor o vladi. Foto: EPA
Borisu Tadiću in Vojislavu Koštunici je uspelo najti skupni jezik in doseči dogovor o vladi. Foto: EPA
Srbi le dosegli dogovor

Pogajanja o oblikovanju vlade sta predsednik in premier začela v četrtek ob 21.30. uri, dogovor pa jima je uspelo doseči šele, ko se jima je pridružil še predsednik stranke G-17 plus in nekdanji finančni minister Mladjan Dinkić.

Nikolić noče odstopiti
Voditelji treh strank demokratskega bloka, Demokratske stranke (DS), ki jo vodi Tadić, Demokratske stranke Srbije (DSS), ki jo vodi Koštunica, in G-17 plus, ki jo vodi Dinkić, so se poleg dogovora o novi demokratski vladi in razdelitvi ministrskih resorjev dogovorili tudi, da bodo zamenjali v torek izvoljenega predsednika skupščine Tomislava Nikolića, ki vodi srbsko radikalno stranko. Koštunica je osebno poklical Nikolića in mu svetoval, naj odstopi, vendar sam tega ne namerava storiti. To bo storil le, če bo to pisno zahtevalo 126 poslancev v 250-članskem parlamentu.

Tadić in Koštunica sta se dogovorila o ministrstvih, ki so najbolj sporna. Tako bo Koštuničevemu DSS-ju ostalo notranje ministrstvo, Tadićev DS pa bo dobil obrambno ministrstvo in vojaško varnostno agencijo. Tadić bo kot predsednik države na čelu Sveta za nacionalno varnost, ki nadzoruje vse varnostne službe v državi.

Vlada oblikovana pred razpisom novih volitev
Danes se je iztekel rok, ki ga je predsednik Boris Tadić strankam, ki so v torek podprle Tomislava Nikolića za predsednika skupščine, določil za imenovanje novega mandatarja srbske vlade.

Predsednik Tadić je radikalni stranki Vojislava Šešlja, demokratski stranki premierja Vojislava Koštunice in socialistom Ivice Daćića postavil rok za imenovanje skupnega kandidata za mandatarja za sestavo vlade, v nasprotnem primeru naj bi mandatarja predlagal sam ali celo razpisal predčasne volitve.

EU pozdravlja potezo Tadića in Koštunice
Oblikovanje proevropske vlade demokratskega bloka je pozdravila tudi Evropska unija, ki je namignila tudi, da bi se lahko pogajanja s tako vlado o prihodnjem članstvu Srbije v Uniji nadaljevala.

Srbi le dosegli dogovor